Departamentul de Justiție al SUA a făcut această acuzație într-un dosar depus miercuri la tribunalul federal din Los Angeles. Aceasta este legată de un proces programat pentru 9 septembrie, unde fiul președintelui american Joe Biden se confruntă cu acuzații de evaziune fiscală. El a pledat nevinovat, potrivit Reuters. În România, Puiu Popoviciu a fost achitat în iulie 2024 în urma unui proces de revizuire care a anulat sentința sa anterioară la inchisoare de 7 ani din 2017.
Conform procurorilor, Hunter Biden a fost implicat într-un scandal de corupție legat de afaceri cu omul de afaceri român Gabriel Puiu Popoviciu. Se crede că acesta ar fi încercat să influențeze agențiile guvernamentale americane pentru a evita o anchetă penală în România.
Gabriel Puiu Popoviciu, achitat în dosarul „Ferma Băneasa”
În august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”. Alături de alte nouă persoane, el a fost judecat pentru acuzații privind afaceri ilegale. După ce a părăsit țara și s-a ascuns în Londra, autoritățile britanice au refuzat să-l extrădeze. Cu toate acestea, în urma unui proces de revizuire al instanței, Curtea de Apel București a anulat sentința inițială și l-a achitat pe omul de afaceri. Decizia nu este încă definitivă și poate fi supusă la apel.
Potrivit publicației americane ABC, acuzațiile procurorilor vizează perioada în care Hunter Biden a lucrat pentru Gabriel Popoviciu. Procurorii susțin că Hunter Biden a fost angajat de Popoviciu pentru a presta servicii juridice la sfârșitul anului 2015, când tatăl său, Joe Biden, era vicepreședinte al SUA.
Documentele menționează că procurorii au informații care arată că Hunter Biden și unul dintre asociații săi au primit plăți ilegale de la un cetățean străin, în scopul de a influența politica și opiniile publice din America și de a determina Statele Unite să investigheze o anchetă în România.
Hunter Biden, acuzat de neplata impozitelor și infracțiuni legate de droguri și arme
Potrivit procurorilor, Hunter Biden și partenerul său erau îngrijorați de posibile repercusiuni politice asupra tatălui inculpatului (Joe Biden), rezultate în urma activității lor de lobby. Din acest motiv, Hunter Biden a căutat să ascundă adevărata natură a acestei activități pentru G.P.
Un juriu federal a acuzat în decembrie 2034 pe Hunter Biden de neplata impozitelor în valoare de 1,4 milioane de dolari între anii 2016 și 2019, în timp ce a cheltuit sume mari pentru droguri și articole de lux.
Președintele are un fiu care a fost acuzat de sustragere de plata impozitelor pentru anul fiscal 2018. Se pare că a depus declarații false și acum el se confruntă cu trei infracțiuni majore și alte infracțiuni minore.
Într-un dosar separat, Hunter Biden a fost găsit vinovat în iunie de un juriu din Wilmington, Delaware pentru minciuni legate de consumul ilegal de droguri și achiziționarea unui pistol în 2018. Deși verdictul a fost pronunțat, încă nu a primit o sentință finală.
Gabriel Puiu Popoviciu, achitat în 2024 după rejudecarea dosarului
După șapte ani de la fuga din țară, Popoviciu a fost achitat în iulie 2024. El susține că fapta pentru care a fost acuzat nu există și că este nevinovat.
În august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit o sentință definitivă de 7 ani de închisoare din partea instanței supreme. În dosarul “Ferma Băneasa”, care implica și alte nouă persoane, Popoviciu a fost găsit vinovat. Sentința inițială era de 9 ani de închisoare cu executare. Pentru patru dintre celelalte persoane judecate în acest caz, faptele s-au prescris și au scăpat de pedeapsă.
În mai 2023, judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire formulată de Popoviciu, dispunând rejudecarea dosarului și suspendând executarea sentinței inițiale de 7 ani de detenție. Această decizie a fost definitivă și confirmată și de ICCJ. Ulterior, în iulie 2024, Popoviciu a fost achitat pe motiv că fapta pentru care fusese condamnat nu exista. Cu toate acestea, decizia nu este încă definitivă.
După cum rezultă din decizia judecătorului Liana Arsene, responsabil cu procesul civil al dosarului Băneasa, mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu a fost retras.
Popoviciu, achitat după ce justiția britanică a refuzat extrădarea sa
Puiu Popoviciu a părăsit România înainte de pronunțarea condamnării, fiind în prezent în Marea Britanie, unde autoritățile române au încercat fără succes să-l extrădeze. A fost reținut inițial la Londra, dar a fost eliberat după plata unei cauțiuni în valoare de 200.000 de lire sterline.
În 2021, instanţa supremă britanică a respins definitiv cererea de extrădare a omului de afaceri din România. Judecătorii au stabilit că Popoviciu nu a beneficiat în ţară de un proces echitabil şi că i-au fost încălcate drepturile prevăzute în articolul 6 al CEDO. Această hotărâre vine ca o confirmare a faptului că justiţia din România are nevoie de reforme urgente pentru a asigura tratament egal şi imparţial pentru toţi cetăţenii.
Puiu Popoviciu este ginerele fostului ministru comunist de Interne, Ion Dincă zis Teleagă, precum și Nicolae Badea, fostul proprietar al clubului de fotbal Dinamo. El este cunoscut pentru a fi proprietarul mall-ului Băneasa și un dezvoltator imobiliar înfluent. În trecut, el a fost co-proprietar, împreună cu un alt magnat, Radu Dimofte, al francizelor KFC și Pizza Hut și al hotelurilor Howard Johnson (acum Sheraton) și Ramada. De atunci, afacerile lor s-au separat.