Pompele de căldură, scandal public în Polonia, în urma miilor de reclamații cu privire la explozia costurilor cu încălzirea. Mii de polonezi se plâng de faptul că facturile lor la energie electrică au explodat, după ce au trecut la pompele de căldură și au renunțat la centralele clasice cu care se încălzeau.
Pompele de căldură, scandal public în Polonia! Ce li s-a promis și ce au primit
Pompele de căldură, scandal public în Polonia, în contextul în care există mii de polonezi acuză firmele producătoare care le-au vândut pompele de căldură, dar și guvernul polonez și chiar Comisia Europeană de faptul că pur și simplu i-au mințit și i-au amăgit cu o realitate falsă.
Încântați de ideea reducerii costurilor cu încălzirea, dar și din dorința de a veni în întâmpinarea agendei climatice, polonezii au renunțat în număr mare la centralele pe cărbune cu care își încălzeau casele și și-au montat pompe de căldură și panouri fotovoltaice, beneficiind și de subvenții generoase din partea guvernului polonez.
Cei care au ales să facă acest pas se confruntă acum cu realitatea că, după ce au investit sume mari în noile sisteme, au facturile la energia electrică mult mai mari decât cei ce au preferat să rămână la sistemele clasice de încălzire.
În consecință, valul de nemulțumire este uriaș, ajungând să fie reflectat ca atare în presa poloneză, concomitent cu continuarea politicilor agresive de promovare a pompelor de căldură.
Pompele de căldură, scandal public în Polonia! Continuă promovarea agresivă
”Credem că, după ce ai investit 50.000 zloți în casa ta, costurile lunare de încălzire nu vor depăși 400 de zloți”, sună astfel de anunțuri din partea firmelor care promovează pompele de căldură.
”În plus, suntem siguri că puteți recupera o sumă de până la 34.000 de zloți din investiție, ca parte a finanțării de la Uniunea Europeană. Vă vom ajuta să completați toate formularele.”, continuă mesajul, extrem de încurajator.
Doar că, pentru ca o pompă de căldură să devină cu adevărat profitabilă, depinde de foarte mulți factori, atrage acum o publicație din Polonia atenția, după ce a consultat mai mulți instalatori și specialiști în domeniu.
”Problema este că pompa de căldură este un slogan frumos în spatele căruia se află o chestiune complexă . Cineva care nu știe acest lucru poate cădea pur și simplu victima acestor escroci și poate suporta consecințele pe viață.”, a declarat unul din instalatorii consultați pentru publicația poloneză Onet.
Avantajul foarte mare al pompelor de căldură este cel legat de agenda climatică, fiind un sistem ecologic, care nu produce poluare. Dar grija pentru mediu nu este ieftină și nu toată lumea își poate permite să fie ecologică, scrie presa din Polonia.
Oamenii au ajuns să stea în frig
Eficiența unei pompe de căldură este foarte mult influențată de temperatura de afară, de cât de bine este izolată casa dar și de consumul de apă caldă care, în cazul unei locuințe ce este ocupată de o familie numeroasă, nu poate fi acoperit doar prin pompa de căldură.
Trebuie arătat că, pentru ca o pompă de căldură să funcționeze o oră, panourile fotovoltaice care o alimentează cu energie electrică trebuie să funcționeze la capacitate maximă trei ore.
”Am crezut și am avut încredere în guvernul polonez. Am făcut totul conform planului, cel mai important era să primim subvenția. S-a dovedit că norocul meu a durat doar până când am primit factura la electricitate. Picioarele mi-au tremurat și pământul s-a prăbușit. Trebuie să-mi plătesc electricitatea în mii de zloți. Sunt gol și vesel.”, și-a strigat revolta un pensionar, în cadrul unei adunări publice a celor care protestau împotriva pompelor de căldură, mai scrie sursa citată.
Publicația poloneză Onet dă exemplul real a două case aproape identice din orașul Podhale. După ce a investit 60.000 de zloți pentru a-și instala pompă de căldură, proprietarul unei dintre ele plătește acum o factură la energie electrică mai mare cu 2.500 de zloți decât cel care a rămas la încălzirea clasică.
Un alt exemplu este al unei doamne care explică: ”Înainte de a cumpăra pompa de căldură, am ars cam o tonă de cărbune pe lună iarna, costurile fiind 1.200-1.300 de zloți lunar. Între timp, iarna trecută am plătit facturi de energie electrică de 2.000 de zloți pe lună”.
Pentru a reduce facturile la energie electrică, mulți dintre cei care și-au instalat pompe de căldură stau acum în frig și nu folosesc apa caldă. Cei cu dare de mână își suplimentează sistemul de panouri fotovoltaice pe cheltuiala lor, crescând și mai mult o investiție și așa costisitoare pentru a putea beneficia de confortul pe care îl aveau cu vechile sisteme de încălzire.
Interzicerea centralelor pe gaz în România
Trebuie precizat că, spre deosebire de România, Polonia nu deține rezerve de gaze naturale și încălzirea se face tradițional prin arderea cărbunilor.
În schimb, România este cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, iar centralele pe gaze au ajuns în acest moment la un grad de tehnologie ce face ca emisiile rezultate din arderea gazelor să fie foarte reduse.
Țara noastră se confruntă însă în acest moment cu aceeași promovare agresivă a pompelor de căldură, ce nu ține cont de mai multe realități, cum ar fi aceea că rețeaua națională de distribuție a energiei electrice intră deja în supra-sarcină în vârfurile de consum și ar putea să nu facă față, fără investiții importante, montării de pompe de căldură pe scară largă.
Autoritățile de la București s-au grăbit să vină în întâmpinarea agendei climatice a Comisiei Europene și să legifereze interzicerea centralelor de apartament pe gaze, care ar trebui eliminate până în 2040, în condițiile în care în multe orașe mai mici sau mai mari sistemele centralizate de încălzire a fost desființate, după ce nu au reușit să facă față rigorilor economiei de piață post-decembriste.
În plus, începând cu 2027, cei care se încălzesc prin arderea de gaze naturale vor trebuie să plătească așa-zisa amprentă de carbon, concept artificial impus de Comisia Europeană, care la va crește și mai mult facturile.
Sistemul European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS) prevede introducerea, din 2027, a unui cost pe emisiile de carbon asociate cu încălzirea rezidențială și transportul rutier.
Prin urmare, se vrea forțarea cetățenilor europeni să treacă la pompele de căldură, care au creat scandal public în Polonia.
Citiți și: Frans Timmermans a demisionat din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene