Cercetătorii au detectat activități neobișnuite în regiunea Arcticii, pe măsură ce Polul Nord Magnetic se îndreaptă spre Rusia într-un mod fără precedent. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă, având în vedere că polul magnetic nu se află în același loc ca Polul Geografic Nord, care rămâne fix la intersecția tuturor liniilor de longitudine.
Polul Nord Magnetic se îndreaptă spre Rusia
Dr. William Brown, specialist în modelarea câmpului geomagnetic global la British Geological Survey (BGS), a explicat că acest fenomen este generat de mișcările unui nucleu topit de fier aflat în mijlocul Pământului, iar aceste mișcări sunt greu de prezis, potrivit Independent.
Polul Nord Magnetic s-a deplasat timp de secole de-a lungul coastei nordice a Canadei, dar în anii 1990 s-a îndreptat spre Oceanul Arctic, accelerându-și mișcarea spre Siberia.
Din anii 2000, viteza de mișcare a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 55 km pe an, iar în ultimii 5 ani, mișcarea s-a mai încetinit, ajungând la aproximativ 25 km pe an.
Această schimbare a polului magnetic este monitorizată prin intermediul Modelului Magnetic Global, dezvoltat de BGS în colaborare cu Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA).
Modelul este esențial pentru navigație, fiind folosit de tehnologiile de ghidaj, precum busolele de pe smartphone-uri, sistemele GPS și chiar de forțele militare pentru navigarea submarinelor în apele Arctice.
Mișcarea polului este rezultatul fluctuațiilor imprevizibile ale fierului topit din nucleul exterior al Pământului, iar previzionarea exactă a acestor mișcări este imposibilă, deși monitorizarea câmpului magnetic al Pământului se face printr-o rețea de stații de sol și sateliți.
Polii Pământului sunt cele două puncte de pe suprafața planetei unde axa de rotație a Pământului se intersectează cu suprafata acestuia. Polul Nord se află în Oceanul Arctic, iar Polul Sud în Antarctica.
Aceștia sunt esențiali pentru înțelegerea climei globale, influențând curenții oceanici și modelele meteorologice. De asemenea, Polul Sud este un teritoriu vast și înghețat, acoperit de gheață permanentă, în timp ce Polul Nord este o regiune acoperită de un strat subțire de gheață ce plutește pe apă.
CITEȘTE ȘI – 2024, primul an care va depăși limita de încălzire despre care au avertizat oamenii de știință