Autorităţile din Polonia nu vor lăsa situaţia la graniţa cu Belarus să scape de sub control. Ministerul Apărării a declarat că se vor lua măsuri ferme pentru a gestiona criza migranţilor de la graniţă, inclusiv opţiunea de a închide complet frontiera. Aceste măsuri vin în contextul unor tensiuni crescute între Polonia şi Belarus, iar Varşovia se pregăteşte să facă faţă oricărui scenariu posibil.
Tensiuni crescute la frontiera Polonia-Belarus în contextul crizei migranților și acuzațiilor de destabilizare
Frontiera dintre Polonia și Belarus a devenit un punct fierbinte, în contextul în care oficialii occidentali acuză guvernul belarus de organizarea unui atac hibrid prin trimiterea migranților din afara Europei către Polonia. Această practică este văzută ca o formă de destabilizare și conflict între cele două țări vecine.
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, a sugerat că închiderea completă a granițelor este o opțiune pentru Varșovia. De asemenea, preşedintele Andrzej Duda a discutat cu omologul său chinez, Xi Jinping, despre criza migranților la frontiere și cum aceasta poate afecta comerțul cu Europa.
Din cauza tensiunilor cu Minskul, Polonia a luat decizia de a închide patru dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu Belarus.
“Ne pregătim pentru orice soluţie în privinţa acestei probleme, deoarece nu putem permite ca criza migranţilor cauzată de Belarus să continue la nesfârşit”, a afirmat ministrul adjunct al apărării Cezary Tomczyk.
Polonia întărește măsurile la graniță în fața crizei migranților și caută sprijin internațional pentru gestionarea situației

În incercarea de a rezolva criza, Polonia a întreprins măsuri precum consolidarea granițelor și creșterea numărului de polițiști la frontieră. Cu toate acestea, Varșovia transmite un mesaj puternic: situația actuală nu poate dura pentru totdeauna. Potrivit lui Tomczyk, este evident că se iau în serios măsurile necesare pentru a aborda această problemă presantă.
Când a fost întrebat dacă China ar avea capacitatea să ajute Polonia să depășească criza actuală, Tomczyk a spus că nu crede asta. El crede că Beijingul nu vrea să vadă o situație proastă la granița lor.
Unul dintre factorii de schimbare la nivel global este China. Din ce în ce mai multe țări, inclusiv Europa, au atras interesul Chinei și există o nevoie din partea lor să se extindă și să își promoveze interesele în aceste regiuni. Această tendință nu poate fi ignorată și trebuie să fie atent monitorizată.
Tomczyk a exprimat speranța ca membrii NATO să discute la summitul de la Washington posibilitatea ca Polonia să poată neutraliza rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul NATO în timp ce acestea se află încă deasupra Ucrainei.
“Cu siguranță, aceasta este o chestiune complicată din punct de vedere juridic și politic, însă se pare că aceasta este direcția în care trebuie să ne îndreptăm și ar trebui discutată cu atenție în cadrul NATO”, a adăugat el.