Vești proaste pentru toți șoferii. Poliția Română dorește ca amenzile rutiere să fie majorate, iar în acest sens a fost formulată o propunere pentru creșterea punctului de amendă cu 15% începând cu 1 ianuarie 2024.
Propunerea vine în contextul numărului crescut de abateri de la prevederile Codului Rutier, care duc la accidente. De altfel, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul victimelor soldate din accidente rutiere, având o medie dublă comparativ cu cea din UE.
La cât ar putea ajunge amenzile rutiere?
Secretarul de stat chestor general de poliţie Bogdan Despescu a anunțat că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune majorarea punctului de amendă de la 145 de la 165 de lei.
„Se propune (…) recalcularea punctului de amendă, la valoarea de astăzi a salariului minim brut pe economie, ceea ce înseamnă, spre exemplu, o creştere a acestuia de la 145 de lei la 165 de lei, în contextul noului salariu minim aplicabil de la începutul anului 2024”, a declarat Bogdan Despescu.
Punctul de amendă este stabilit prin lege la 10% din salariul minim brut, însă, în pofida majorării acestuia, nivelul de 145 de lei este același din 2017, scrie FloteAuto.ro. În condiţiile majorării punctului de amendă, amenzile rutiere ar urma să urce la următoarele niveluri:
- clasa I (de la 2 la 3 puncte): 330-495 lei,
- clasa a II-a (de la 4 la 5 puncte): 660-825 lei,
- clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte): 990-1.320lei;
- clasa a IV-a (de la 9 la 20 de puncte): 1.485-3.300 lei;
- clasa a V-a (de la 21 la 100 de puncte): 3.465-16.500 lei.
Cum se sancționează în prezent abaterile de la Codul Rutier?
Spre exemplu, potrivit Codului Rutier, manevrele de schimbare a direcţiei de mers fără respectarea obligaţiei de semnalizare şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului, se numără printre faptele sancţionate cu amenzi cuprinse în clasa I, ceea ce înseamnă 2 sau 3 puncte-amendă.
Pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau de conducere a autovehiculelor fără a avea trusă medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător de incendii, conducătorul auto va fi sancţionat cu amenzi din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte de amendă.
De asemenea, conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulatia cu un autovehicul care prezintă defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora ori când acestea lipsesc se sancționează cu amenzi din clasa a III-a, adică de la 6 la 8 puncte-amendă.
Amenzile din clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncte-amendă – se aplică pentru abateri cum ar fi circulația cu autovehicule al căror ITP este expirat sau atunci când mașinile nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.