Noi imagini cu urșii de pe Transfăgărășan au apărut în mediul online. Un echipaj de poliție, care patrula pe Transfăgărășan, a întâlnit un urs care aștepta pe marginea drumului să primească mâncare.
Prezența urșilor pe Transfăgărășan și alte drumuri montane din România este o problemă tot mai des întâlnită, care necesită atenție și măsuri de siguranță din partea autorităților și a turiștilor. Respectarea recomandărilor și noilor măsuri impuse de autorități este esențială pentru a preveni incidentele și a proteja atât oamenii, cât și animalele sălbatice.
Poliția a dat nas în nas cu ursul care aștepta să primească mâncare, pe Transfăgărășan
Într-o postare pe rețelele de socializare, Poliția Sibiu a avertizat asupra pericolului întâlnirilor cu urșii pe drumurile montane.
„Prezența urșilor pe drumurile naționale din zonele montane nu mai este o apariție ‘surpriză’, din păcate. Ceea ce ne obligă să manifestăm mult mai multă atenție și în niciun caz să nu oprim pentru a-i hrăni sau a-i fotografia.
Polițiștii Serviciului Rutier Sibiu au dat nas în nas astăzi cu un urs, în timp ce patrulau pe DN7C, Transfăgărășan. Folosind semnale acustice, l-au forțat să se retragă în habitatul lui.
Vă recomandăm să manifestați prudență în zonele montane.”, este îndemnul Poliției Sibiu.
Recomandările Poliției pentru turiști
Poliția subliniază că prezența urșilor nu mai este o surpriză și oferă câteva recomandări pentru turiști:
- Nu opriți pentru a hrăni urșii.
- Nu încercați să vă fotografiați alături de animalele sălbatice.
- Manifestați prudență sporită în zonele montane.
Camere video pentru a identifica și amenda persoanele care hrănesc urșii
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat măsuri stricte împotriva celor care hrănesc urșii. Acestea includ instalarea de camere video în zonele turistice pentru a identifica și sancționa persoanele care încalcă legea. Persoanele care hrănesc urșii pot primi amenzi de până la 5.000 de lei.
„Am dispus montarea unor panouri care să avertizeze cetățenii că atunci când hrănesc urșii comit o ilegalitate și sunt pasibili de amendă. Împreună cu cei de la Compania Națională de Drumuri, am decis instalarea unor camere de supraveghere video, pentru ca în situația în care turiștii continuă să hrănească acei urși, să poată fi sancționați.” a declarat ministrul Mediului, la Digi24.