Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, un important punct de legătură între România și Bulgaria, intră într-o fază de reparații necesare. Autoritățile bulgare execută lucrări de întreținere la rosturile de dilatare ale podului, conform anunțului făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România.
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse intră în reparații. Cum se va circula
În timpul desfășurării lucrărilor de reparație, circulația va fi restricționată la o singură bandă, iar accesul va fi reglementat cu ajutorul indicatoarelor rutiere și a personalului de dirijare.
Cât vor dura reparațiile pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Pentru că traficul va fi îngreunat prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu, ITPF Giurgiu a anunțat că a luat toate măsurile astfel încât să fie asigurat un trafic fluent prin punctul de trecere a frontierei.
”Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a fost informat, prin Centrul Comun de Contact Româno-Bulgar Giurgiu-Ruse, cu privire la faptul că în perioada 13-31 mai 2024, autorităţile bulgare efectuează lucrări de reparare a unui rost de dilataţie a podului dintre Ruse şi Giurgiu pe partea de pod care se află în administrarea acestora. Activităţile de reparaţii se vor efectua pe timpul zilei, circulaţia în zonă desfăşurându-se pe o bandă cu regim de trecere, reglementată prin indicatoare rutiere şi semnalizatoare”, transmite ITPF Giurgiu, printr-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Recomandările MAE pentru cei care vor traversa Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Pentru a evita întârzierile și pentru a asigura o traversare fără probleme a podului, turiștii români care utilizează ruta Ruse sunt sfătuiți să aibă la ei suma exactă pentru taxa de pod, care este de 2 euro sau echivalentul în leva bulgărești, sau să opteze pentru plata cu cardul bancar. Acest lucru va contribui la reducerea timpilor de așteptare pentru obținerea documentelor necesare, cum ar fi chitanțele, facturile sau bonurile fiscale.
De asemenea, pe punctele de frontieră bulgare există centre specializate pentru colectarea sumelor de bani provenite din taxe, impozite sau amenzi de circulație aplicate pe teritoriul Bulgariei. Cetățenii români care au datorii către statul bulgar sunt îndrumați să-și achite debitele folosind exclusiv cardul bancar.
Rute alternative pentru cei care trebuie să ajungă din România în Bulgaria
În cazul în care utilizarea Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse este dificilă din cauza restricțiilor de trafic, cetățenii români au la dispoziție și alte puncte de trecere a frontierei între România și Bulgaria.
Acestea includ punctele de trecere a frontierei de la:
- Vidin – Calafat
- Kardam- Negru Vodă
- Silistra – Ostrov Călărași
- Dobromir – Krushari (orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t)
- Kainardzha – Lipnița (orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t)
- Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro)
- Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg )
- Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg)
- Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) (feribot) (www.spikaferry.com )
Numere de contact pentru situații de urgență
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia (+35929712858 şi +35929733510), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii call center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria (+359879440758), precizează comunicatul MAE.