Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că podul de la Brăila va fi inaugurat la începutul lunii iulie. Vorbim aici despre o amânare deoarece, inițial, deschiderea „Golden Gate” de România ar fi trebuit să aibă loc la finalul acestei luni, transmite Digi24.
Grindeanu a declarat, miercuri, într-un interviu acordat Digi24, că va mai efectua în cursul zilei de vineri o vizită pe șantierul podului de la Brăila, iar în două săptămâni va fi dată în circulație varianta Măcin.
Pentru circa două luni se va circula doar pe timpul zilei
Șeful de la Transporturi a mai precizat că se va circula pe noul pod de peste Dunăre pe timpul zilei. Pe timpul nopții circulația va fi restricționată pentru a putea fi demontate schelele și macaralele, operațiune care ar putea dura în jur de două luni.
„O să merg și poimâine (n.n. – vineri) la Brăila. La începutul lunii iulie (n.n. – va fi inaugurat), dar mai multe date exacte vă pot da poimâine. Voi fi acolo. În acest an și jumătate cred că este a șaptea oară când merg la Brăila”, a declarat Sorin Grindeanu.
Acesta a ținut să spună că podul de la Brăila nu a fost un proiect simplu, însă este foarte aproape de a fi finalizat. Grindeanu a mai precizat că „lucrările au fost întârziate și din cauza celor care sunt deținători de utilități în zona respectivă”.
„Cert este că am ajuns la momentul dării în circulație pe varianta Măcin. Undeva în decursul acestui an se va da și varianta Jijila”, a mai spus ministrul Transporturilor. În ceea ce privește descărcarea principală către Brăila, aceasta se va face anul viitor, potrivit lui Sorin Grindeanu. Acesta a mai adăugat că, în 2024, va fi finalizat drumul expres Galați-Brăila, iar descărcarea este parte din acest drum.
Inaugurarea ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul lunii iunie
Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, anunța recent că au fost finalizate testele de încercare a podului. Referitor la data la care podul de la Brăila ar urma să fie inaugurat, Scrioşteanu spunea că „aşa cum a anunţat şi domnul viceprim-ministru Grindeanu, la sfârşitul lunii, în jurul datei de 27 (n.n. – iunie), acest obiectiv va fi dat în trafic, ceea ce se întâmplă astăzi este în cadrul acestui calendar de dare în trafic”, potrivit Economica.
Potrivit sursei citată, podul are o lungime de 1.975 de metri, din care 1.120 reprezintă deschiderea centrală. La aceasta se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila și 364 de metri pe malul dinspre Tulcea.
Pentru realizarea „Golden Gate” de România s-au folosit aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oţel, greutatea totală a celor două cabluri principale fiind de 6.700 tone. Tablierul metalic este format din 86 de segmente, care au o greutate totală de 20.800 de tone. Fiecare dintre aceste segmente are o greutate medie de 250 de tone.
La momentul inaugurării, podul de la Brăila va fi cel de-al treilea pod din Europa în ceea ce privește deschiderea centrală, potrivit unei prezentări (foto, sus) a constructorului italian Asocierea Webuild SPA – IHI Infrastructure Systems CO LTD, preluată în comuncările oficialilor români.