Birourile permanente reunite ale Parlamentului au hotărât, joi seară, convocarea unei ședințe de plen comun pentru marți, 25 martie, la ora 12:00. Pe ordinea de zi se află o propunere de modificare a statutului deputaților și senatorilor, care prevede sancționarea absențelor nemotivate ale aleșilor prin reținerea a 5% din indemnizația lunară brută, față de 1% cât este sancțiunea în prezent.
Pe ordinea de zi a plenului comun se află propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, care prevede majorarea reținerii din indemnizația parlamentarilor de la 1% la 5% în cazul absențelor nemotivate.
Ce conține propunerea legislativă?
Conform propunerii legislative, neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul Permanent, va fi considerată absență nemotivată și va atrage reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau senatorului, cu excepția cazurilor în care absențele sunt motivate.
Decizia vine după ce deputatul USR Ionuţ Moşteanu a denunţat, miercuri, în plen, „ipocrizia aşa-zişilor suveranişti de la AUR şi de la POT care au anunţat că sunt în grevă, nu au venit la şedinţă însă au semnat prezenţa, pentru a-şi lua indemnizaţia de şedinţă de 261 de lei”.
El a menționat că este vorba despre 49 din cei 63 de deputați AUR și 16 din cei 23 de deputați POT.

Ce opinie are Vicepreședintele Camerei, Daniel Suciu?
Vicepreședintele Camerei, Daniel Suciu, a declarat că acest subiect va fi abordat la Biroul Permanent.
„Vă garantez şi vă asigur că niciun coleg care a crezut că vine şi face talente pe coridor şi spune că este în grevă, dar semnează prezenţa şi se aşteaptă să primească bani, acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Suciu.