Plata călătoriei STB cu cardul bancar este tot mai dificilă, pentru că dispozitive care să permită această operațiune nu sunt instalate în toate mijloacele de transport aflate în circulație, în ciuda afirmațiilor reprezentanților societății. Aceasta, în condițiile în care Primăria Capitalei continuă reducerea punctelor de încărcare a cardurilor de călătorie.
Plata călătoriei STB cu cardul bancar, ușor de realizat, în teorie
Cu toate că Societatea de Transport București (STB) S.A., instituție subordonată Primăriei Capitalei, susține că în prezent plata călătoriei prin intermediul cardului bancar este posibilă în toate mijloacele de transport în comun aflate în circulație, lucrurile nu stau astfel.
Situația reală din mijloacele de transport ale STB este demonstrată prin imaginile surprinse de jurnaliștii ziarului online Oficiul de Știri.
Pe linia de autobuz 102, de exemplu, circulă încă autobuze Mercedes-Benz Citarro, cu o vechime de peste 15 ani.

Pe aceste autobuze nu au fost montate dispozitive care să permită plata călătoriei STB cu cardul bancar.
Situația este întâlnită și pe linia 312.
Aceasta, cu toate că reprezentanții STB susțin, într-un răspuns oficial pentru Oficiul de Știri, că plata cu cardul bancar este posibilă în toate mijloacele de transport în comun ale societății.

În tramvaiele vechi, există câte un singur dispozitiv pentru plata călătoriei cu cardul bancar, în cel mai fericit caz.

Punctele de încărcare carduri STB, tot mai puține
Plata călătoriei cu mijloacele de transport ale STB este dificilă, chiar și cu cardurile de la societate, având în vedere că Primăria Capitalei duce o politică de reducere a numărului acestora, în mod deosebit în mandatul de edil-șef al lui Nicușor Dan.
Potrivit răspunsului oficial al STB, în ultimii patru ani au fost desființate 90 de puncte de vânzare.
Cu toate că nu există posibilitatea plății călătoriei cu cardul bancar în toate mijloacele de transport în comun de suprafață și nu există puncte de vânzare în toate stațiile, acest lucru nu-i poate scăpa pe călători de amenzi, pentru că nu au avut de unde să cumpere o călătorie.
Potrivit aceluiași răspuns al STB, anul trecut aproape 97.000 de persoane au fost sancționate pentru că nu au achitat călătoria.
Dintre aceste sancțiuni, aproape 4.00 au fost procese-verbale de contravenție și aproape 93.000 au fost suprataxe.
Valoarea suprataxei este 80 de lei, în timp ce amenda este de 800 de lei.