Plantele pe care le iubim pot fi toxice pentru câini. Odată cu sosirea primăverii, bucuria stăpânilor de animale de companie crește odată cu perspectivele de plimbări lungi în aer liber și petrecerea mai mult timp în grădină.
Cu toate acestea, o atenție deosebită trebuie acordată plantelor și florilor din casă și din grădină, pentru că unele dintre acestea pot fi toxice pentru prietenii noștri necuvântători, cauzându-le probleme grave de sănătate.
Plantele pe care le iubim pot fi toxice pentru câini
Pentru a evita situațiile neplăcute, se recomandă alegerea plantelor netoxice pentru animalele de companie, cum ar fi floarea-soarelui, trandafirii și gura leului. Cu toate acestea, este important să fim conștienți că există și câteva specii care, deși frumoase, pot fi periculoase.
De Ziua Animalelor de Companie, care este sărbătorită pe 11 aprilie, experții avertizează că anumite flori și plante de primăvară ar trebui evitate, deoarece pot provoca boli stomacale, vărsături, mâncărimi și chiar stopuri cardiace, notează Mirror.
Plantele pe care le iubim, dar care sunt toxice pentru câini
Narcisele conțin un compus numit licorină, care poate provoca dureri abdominale, diaree și, uneori, tensiune arterială scăzută. Este important de reținut că și apa din vaza în care sunt puse narcisele poate fi toxică dacă este băută.
Lalelele conțin o otravă care se găsește în toate părțile plantei, adică în bulb, în tulpină, în frunze și în floare. Dacă sunt ingerate de câini pot cauza diaree, hipersalivație și chiar depresie.
Zambilele conțin compuși similari cu lalelele și pot provoca simptome similare. În cantități mari, pot provoca iritații ale gurii și gâtului, vărsături și probleme respiratorii.
Irișii au ca principala substanță toxică irisina, concentrată în bulb și în tulpină. Expunerea la aceste plante poate provoca iritații dacă sunt atinse sau ingerate, fiind deosebit de periculoase pentru animalele care săpă.
Clopoțeii albaștri conțin glicozidă, o substanță chimică toxică care se găsește în toate părțile plantei. Această toxină poate provoca dureri abdominale, dureri musculare și iritații ale pielii.
Tisa are toate părțile foarte toxice pentru câini și pisici, pentru că această plantă conține un compus numit taxină, care poate provoca convulsii și chiar stop cardiac.
Azaleele conțin tirotoxine cenușii, substanțe toxice pentru câini, care pot provoca vărsături și dificultăți de respirație.
Rododendronii au aceleași substanțe ca azaleele, tirotoxine cenușii.
Hortensiile, dacă sunt consumate, pot elibera cianură, provocând efecte secundare precum vărsături, diaree și pierderea poftei de mâncare.
Iedera este o plantă care, dacă este ingerată, ar putea provoca hipersalivație, dureri abdominale, vărsături și diaree.
Pentru siguranța animalelor noastre de companie este important să ne informăm și să fim atenți în privința plantelor pe care le avem în casă și în grădină, evitându-le pe cele periculoase și optând pentru alternative sigure.