Piețele financiare globale au marcat în 2024 creșteri istorice ale cotațiilor pentru majoritatea categoriilor de valori mobiliare, cuprinse de o frenezie a investitorilor care vine în contradicție puternică în raport cu evoluția slabă a economiei reale. FMI recomandă pe un ton apăsat mai multă prudență în privința apetitului pentru îndatorare, mai ales pe fondul gradului de incertitudine foarte ridicat din economia mondială.
Piețele financiare, tranzacții la niveluri record
Piețele financiare au avut în 2024 ”cel mai nebun an din istoria modernă”, potrivit analistului financiar David Simon Elkoubi, Broker la Market Securities, dar și fondator al Financial Networking Group.
El își argumentează afirmația prezentând mai multe evoluții de pe piețele internaționale care nu au mai fost întîlnite decât foarte rar, și atunci în timpul unor bule bursiere de proporții istorice, cere au fost urmate adesea de corecții puternice care au adus recesiuni economice.
Astfel, indicele bursei americane, S&P 500, a crescut cu 19% până în prezent și a atins 47 de maxime istorice anul acesta. La rândul lor, tranzacțiile bursiere legate de Bitcoin, Utilities (obligațiuni municipale) și piața Nasdaq se desfășoară la niveluri record, pentru cel din urmă caz depășindu-se chiar recordul ultimilor 20 de ani.
Gradul de concentrare al bursei americane este cel mai mare de la Marea Depresiune din anii 30 ai secolului trecut, cu giganții tehnologici, așa cum mai sunt denumiți, ”Cei 7 Magnifici” – Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook) și Tesla, acaparând cea mai mare parte a capitalizării bursiere din ultimii ani.
Iar gradul de expunere al acțiunilor americane este de 48%, în conformitate cu nivelurile înregistrare în timpul bulei Dot-Com.
Piețele financiare, dominate de frenezia aurului și a argintului
Aurul a crescut cu 34%, a atins 41 de maxime istorice și este pe drumul spre cea mai bună performanță din ultimii 45 de ani. La rândul său, cotațiile argintului au crescut cu 38% și se tranzacționează la niveluri nevăzute în 12 ani de zile.
Mai trebuie spus că investițiile în aur oferă cele mai mari randamente din 1979 până în prezent, câștiguri mai mari decât cele din 2024 obținând cei care au pariat pe metalul galben doar în 1979, 1974, 1973 și 1972, anii care au urmat deciziei din august 1971 a președintelui american Richard Nixon de a anula convertibilitatea în aur a dolarului și a renunța astfel la sistemul Bretton Woods.
Iar performanța istorică a aurului anunță un mediu economic și financiar dur, de care ne despart doar câteva luni, apreciază o mare parte din analiștii financiari.
Aurul strălucește cel mai tare atunci când investitorii își pierd încrederea în numerar, acțiuni și obligațiuni, dobânzile tind să scadă și apare un puternic pesimism în piețe. Trebuie amintit și faptul că 7 din 10 bănci centrale globale au redus dobânzile în acest an, cea mai mare pondere de la criza Covid-19, analiștii așteptând și mai multe reduceri.
Acestor estimări pesimiste li se adaugă și evoluția prețurilor petrolului din 2024, care se prăbușesc ca și cum ar veni o recesiune, opinează David Simon Elkoubi.
Economia reală, departe de exuberanța de pe burse
În același timp, SUA au înregistrat în 2024 al treilea cel mai mare deficit bugetar din întreaga istorie, de 1,83 trilioane dolari, iar datoria federală a crescut la un record de 35,8 trilioane de dolari.
Economia SUA a pierdut într-un singur an 1 milion de locuri de muncă cu normă întreagă, scăderea fiind masivă pentru perioada martie 2023 – martie 2024, minus 818.000 locuri de muncă, cel mai mare declin anual de la marea criză financiară din 2008.
Inflația IPC de bază în SUA a fost la sau peste 3% timp de 41 de luni, în timp ce avansul economic este de sub 3%, suficient pentru vocile optimiste de a vorbi despre evitarea unei ”aterizări dure” a economiei americane.
Asta deși au fost înregistrate 512 mari falimente în 2024, al doilea cel mai mare număr din ultimii 14 ani.
Avertismentul Fondului Monetar Internațional
Între timp, Fondul Monetar Internațional avertizează asupra faptului că o deconectare între economia reală și piețele financiare crește șansele unui salt brusc al volatilității înregistrate pe burse, existând riscul unei scăderi mari a prețurilor activelor, în urma unui șoc advers.
FMI cere factorilor de decizie din întreaga lume să manifeste o atitudine pro-activă în adoptarea unor politici macroprudențiale mai restrictive.
Incertitudinea ridicată din piețele financiare exacerbează efectele vulnerabilităților datoriei asupra economiei reale, se arată într-o analiză recent publicată de Fond.
”Acest lucru este deosebit de relevant atunci când condițiile financiare sunt laxe și par deconectate de incertitudinea crescută cu privire la economie în general.
În plus, politicile fiscale ar trebui să acorde prioritate durabilității pentru a împiedica nivelurile ridicate ale datoriei publice să majoreze costurile îndatorării, care la rândul lor riscă să submineze stabilitatea macrofinanciară.”, trage un semnal de alarmă FMI, cu privire la ”dezmățul” de pe piețele financiare.