2024 a fost un an în care a crescut interesul candidaților pentru obținerea unui nou loc de muncă, cu 11 milioane de aplicări, potrivit unei platforme specializată în piața muncii din România.
Potrivit datelor din cea de-a 9-a ediție a raportului anual Review&Trends realizat de eJobs România, 87,9% din totalul joburilor postate au fost pentru România, 4,2% pentru străinătate și 7,9% remote. Orașele cu cele mai multe joburi au fost București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Ilfov, Timișoara, Craiova, Constanța, Ploiești și Bacău.
Domeniile care au scos în piață cele mai multe joburi au fost retail, prestări servicii și industria alimentară – ierarhie păstrată din 2023. Pe locul al patrulea se află industria de call center / BPO, în creștere cu 3 poziții față de 2023. Pe locul al cincilea sunt poziționați angajatorii din turism / HoReCa, în scădere cu un loc comparativ cu anul precedent, iar clasamentul este continuat cu transport/logistică, construcții, producție, IT/telecom și banking.
În ceea ce privește topul celor mai căutate domenii de candidați, dacă primul rămâne retailul, pe următoarele poziții se regăsesc domenii precum call center/BPO, prestări servicii, IT/telecom, banking, turism/HoReCa și transport/logistică.
Piața muncii. Scădere a joburilor remote
85% dintre aplicări au fost pentru joburile full time, 12,8% pentru part-time și 1,2% pentru joburile sezoniere sau pe bază de proiect. „Dacă în 2023 oferta de joburi part-time era în creștere cu 10% și se simțea o revenire pe acest segment, în special ca urmare a nevoii candidaților de a avea o sursă suplimentară de venit, în 2024 am observat o scădere în oferta de joburi, datorată în principal taxării muncii part-time la nivelul celei full-time, deși candidații au rămas tot mai înclinați către un al doilea job, ca urmare a nivelului ridicat al inflației și costului ridicat al vieții”, completează Bogdan Badea, CEO eJobs.
În ceea ce privește recrutarea remote, unul dintre subiectele care au continuat să suscite interesul candidaților și în 2024, s-a înregistrat o scădere de 36% a numărului de joburi remote postate versus 2023. Concret, angajatorii au avut 12.800 de poziții deschise, care au atras 1,5 milioane de aplicări. Cele mai multe locuri de muncă au venit din partea angajatorilor din call-center/BPO, IT/telecom, prestări servicii, retail și educație/training, după cum arată datele raportului Review&Trends 2025.
Aproape dublu a fost, în schimb, numărul de joburi postate de angajatorii din străinătate. 23.000 de poziții au fost deschise anul trecut, cele mai multe pentru Germania, Olanda, Grecia, Franța, Spania, Austria, Italia, Irlanda, Belgia și Marea Britanie. Cu toate acestea, 2024 a fost anul cu cele mai puține aplicări pentru joburi din afara țării din ultimii 6 ani, iar cei care au optat pentru o carieră peste hotare s-au uitat în special la destinații precum Germania, Olanda, Franța, Irlanda, Grecia, Belgia, Spania și Austria.
Citiți și: Noi locuri de muncă în România