Prețurile locuințelor din România este posibil să vor urce în perioada următoare, după cum avertizează specialiștii de pe piața imobiliară. Acest lucru va duce la dezvoltarea unui fenomen: cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie.
În luna octombrie 2024 s-au vândut în București cu 19,5% mai multe locuinţe faţă de luna precedentă. Avântul pieţei nu s-a limitat doar la Bucureşti, ci a fost resimţit la nivelul întregii ţări.
Potrivit lui Lucian Azoiţiei, CEO al Forty Management, tendinţa de creştere agresivă va continua şi ar putea produce efecte serioase, mai ales asupra Capitalei. „Preţurile se vor duce la cer în următoarea perioadă. Încă sunt accesibile, dar la un moment dat vor creşte accelerat. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“, a declarat Lucian Azoiţei, în cadrul unei emisiuni de business.
O piață de chiriași pe piața imobiliară
În cele mai mari 10 oraşe România, preţul chiriilor a crescut, în medie, cu 14% faţă de anul trecut. Cum e situația în ceea ce privește chiriile din București, orașul în care vor să stea aproape toți românii?
Chiriaşii au ajuns să plătească lunar 370 de euro pentru o garsonieră în București, iar pentru un apartament cu două camere scot din buzunar aproape 600 de euro. Cea mai mare creștere de la un an la altul s-a înregistrat în Oradea, cu un avans al prețului de peste 20%. Însă prețurile au crescut și în alte orașe, precum Cluj, Iași sau Brașov. În această toamnă, în București, o garsonieră a avut un preț mediu de 369 euro/lună, un apartament cu două camere s-a închiriat cu 580 euro/lună, iar un apartament cu trei camere a ajuns la un preț mediu de 791 euro/lună.