Prețurile locuințelor au crescut în acest an într-un ritm mai alert decât în 2023. Unde s-au înregistrat cele mai mari scumpiri arată o retrospectivă a pieței imobiliare din România.
Cele mai mari scumpiri au apărut în Brașov, dar cele mai scumpe cartiere pot fi găsite în București și Cluj-Napoca, se arată într-o retrospectivă a pieței realizată de Imobiliare.ro.
Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea s-a menținut la un nivel bun, dar oferta a continuat să scadă atât pe segmentul vânzărilor, cât și pe cel al închirierilor. Noi recorduri au fost înregistrate la nivelul prețurilor în marile orașe din țară, potrivit analizei făcute de Imobiliare.ro.
Începutul anului 2024 a fost marcat de creșterea TVA-ului pentru locuințele cu prețuri mai mari de 120.000 de euro. Se discuta atunci despre o posibilă descurajare a unor segmente de cumpărători pe fondul acestei decizii. Românii s-au adaptat însă rapid la noua realitate a pieței. Mai mult, ei au fost încurajați să-și continue planurile de achiziție de ofertele de dobândă fixă puse la dispoziția lor de bănci, care au devenit gradual tot mai atractive. Cea mai bună ofertă din piață a ajuns de la 5,75% înainte de începutul anului în curs la doar 4,9% în prezent.
Piața imobiliară, tendințe 2024
Tot ofertele de dobândă fixă i-au impulsionat pe unii dintre cei care au optat în 2023 pentru închirierea unei locuințe să reanalizeze posibilitatea unei achiziții, dar și pe cei care aveau deja un credit ipotecar să apeleze la refinanțări și la renegocieri ale împrumuturilor pentru a profita de condițiile mai bune din piață.
Până la finele lunii octombrie au fost acordate, la nivel național, credite ipotecare în valoare de 40 de miliarde de lei, dublul sumei înregistrate în 2023, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Tendința de scădere înregistrată la nivelul ofertei a continuat să se accentueze pe parcursul lui 2024. Proprietarii și dezvoltatorii au scos la vânzare anul acesta cu 30% mai puține locuințe, potrivit datelor companiei.