Piața hotelieră din București e pe val, potrivit unor date recente. Rata de ocupare a hotelurilor din București a fost de 62% în primul trimestru, în creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut și se află la doar 5% sub nivelul din 2019, după cum arată datele Cushman&Wakefield.
Raportat la regiune, Bucureștiul a înregistrat a doua cea mai mare rată de ocupare a hotelurilor, imediat în urma Varșoviei, dar peste cele din Budapesta, Bratislava, Praga și Sofia. Potrivit hotelierilor din capitală, performanța din acest an este determinată de o revenire puternică a cererii pe segmentul turismului individual. Precum și de o îmbunătățire pe segmentul turismului de grup și de business.
Piața hotelieră din București, peste 2019
Potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, tariful mediu al hotelurilor din București a fost de 92 de euro în primul trimestru. Depășind cu aproape 12% nivelurile din 2019 și fiind cu 35% peste valoarea din 2022.
Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire cu peste 80% a venitului mediu pe cameră disponibilă din București comparativ cu același interval din 2022.
În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în perioada ianuarie-martie, în medie 57 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, cel mai mare nivel dintre capitalele din CEE (Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia, Varșovia).
Evoluția pieței hoteliere din București
În 2022, România a înregistrat un volum total de tranzacții pe piața hotelieră de circa 75 milioane de euro, din care București a înregistrat circa 44 de milioane de euro.
Din punct de vedere al ofertei, în capitalele din CEE au fost deschise 18 hoteluri cu 2.420 de camere. Aceasta în timp ce 6 hoteluri cu 1.145 de camere au fost închise pentru a fi repoziționate pe piață. Pentru 2023 a fost anunțată deschiderea unui număr de 25 de hoteluri noi, cu 3.187 de camere în regiunea noastră, inclusiv mai multe redeschideri, cum ar fi Intercontinental Athenee Palace din București și Almanac X Praga.
Piața hotelieră din București – creștere medie anuală moderată
În ultimii ani, piața hotelieră din București a înregistrat o creștere medie anuală moderată a ofertei noi, de 1,5% între 2016 și 2021. Totuși, în 2022 nu a fost deschis niciun hotel nou pe piața din București.
Până în 2024 este estimată o rată medie anuală de creștere de 4,9% a numărului de camere, după deschiderile Swisshotel, Corinthia Grand Hotel Boulevard, Novotel Baneasa, Ibis Syles Bucharest Airport.