Piața de lux e în derivă, fiind presată de cererea slabă din China, potrivit analiștilor. În acest context, Burberry a anunțat plecarea imediată a directorului general Jonathan Akeroyd, pentru că a înregistrat rezultate „dezamăgitoare”.
Akeroyd, în vârstă de 57 de ani, pleacă după mai puțin de doi ani și jumătate la conducere. Britanicul este înlocuit de Joshua Schulman, fost director general la mărcile americane de modă Michael Kors și Coach.
Președintele Burberry, Gerry Murphy, l-a descris pe cetățeanul american Schulman, în vârstă de 52 de ani, drept „un lider dovedit, cu un palmares remarcabil în construirea de branduri globale de lux și în impulsionarea creșterii profitabile”, potrivit AFP.
Schulman, care se alătură oficial grupului miercuri, a declarat că așteaptă „cu nerăbdare să lucreze alături de (directorul de creație) Daniel Lee și de echipele talentate pentru a conduce creșterea globală, a încânta clienții și a scrie următorul capitol al poveștii Burberry”.

Burberry și economia chineză slabă
Într-o declarație separată, Murphy a declarat că recenta „performanță a grupului este dezamăgitoare”. Veniturile au scăzut cu 22%, ajungând la 458 de milioane de lire sterline (595 de milioane de dolari) în primul trimestru al Burberry, sau trei luni până la sfârșitul lunii iunie. Brandul vechi de 168 de ani a anunțat planuri de reducere a costurilor, care implică suspendarea plății dividendelor.
Prețul acțiunilor Burberry a scăzut cu 14,5%, la 7,57 lire sterline, în urma anunțurilor, devenind de departe cel mai mare perdant din indicele FTSE 100 de top din Londra, care a rămas în general stabil în tranzacțiile de dimineață.
Prețul acțiunilor Burberry a scăzut cu 46% de la începutul anului. Evidențiind problemele din sectorul modei de lux, Kering, proprietarul Gucci, a emis în aprilie un avertisment privind profitul, citând o economie chineză slabă. Luni, China a înregistrat o creștere sub așteptări de 4,7 % în al doilea trimestru. Economia Chinei încetinește, iar Beijingul a declanșat o campanie de reprimare a miliardarilor săi. Acest lucru ar putea declanșa o repetare a prăbușirii cererii de lux observată în timpul ultimei campanii anticorupție din 2012. Nu poate fi exclusă o schimbare pe termen lung a obiceiurilor de consum.
Burberry s-ar putea să aibă noroc
Burberry a mai concediat în 2020 aproximativ 500 de angajați, inclusiv 150 de persoane din sediul din Marea Britanie sperând să economisească 55 de milioane de lire sterline, după ce pandemia de coronavirus a prăbușit vânzările retailerului englez,nota The Guardian. Brandul de lux britanic, cunoscut pentru trenchcoat-urile sale, anunțase, în 2020, că va anula dividendele de final de an către acționari, în valoare de 120 de milioane de lire. În plus, compania a împrumutat 300 de milioane de lire de la guvernul britanic.
Totuși, Burberry s-ar putea să aibă noroc, dacă știe cum să se „orienteze”. Tendințele consumatorilor tineri sunt un „motor puternic”, notează un raport. Generaţia Y (născuţi între 1981-1995) şi Generaţia Z (născuţi între 1996-2010) au fost responsabile pentru întreaga creştere a pieţei în 2022, în timp ce cheltuielie cheltuielile Generaţiei Z şi ai Generaţiei Alpha (născuţi între 2010-2024) vor creşte de trei ori mai repede decât pentru alte generaţii, până în 2030, reprezentând o treime din piaţă.
Alți factori, precum fondurile de capital bazate pe tehnologie, vor creștere vânzările produselor de lux cu peste 60% în următorii cinci ani, potrivit analiștilor de pe piața de lux.
Iarăși China. Marile grupuri au ieșit la raport
China este un reper pentru cele mai importante companii de pe piața de lux, iar atunci când semnalele venite de-acolo sunt proaste, perspectivele legate de vânzări și profituri se schimbă radical.
La începutul anului, marile grupuri din segmentul de lux și-au prezentat raportul în fața acționarilor. LVMH pe 16 aprilie. Au urmat Kering, Prada, Hermes, Burberry, pentru ca în mai să vină rândul lui Richemont.
Legat de acele rapoarte au fost semne clare privind o încetinire dramatică a vânzărilor. Iar cauza principală este cererea slabă din China, atât în termeni absoluți, cât mai ales raportată la anul trecut, când ridicarea restricțiilor COVID în această țară a stimulat cererea pentru produsele de pe piața de lux.

Burberry, în curs de reașezare
Specialiștii mai spun că și cumpărătorii au devenit mai selectivi în privința mărfurilor de ultimă generație, lărgind diferența dintre cei mai performanti, inclusiv mărci de top precum Louis Vuitton, Chanel și Hermes, și mărci precum Burberry – care este în curs de reașezare.
Iar creșterea vânzărilor este de așteptat să încetinească chiar și pentru companiile care au avut un progres mai rapid, precum Prada, a cărei etichetă Miu Miu a devenit un succes printre cumpărătorii chinezi mai tineri.
Pentru 2024, o analiză realizată de Bain-Altagamma oferă două scenarii: fie o creştere a vânzărilor de bunuri personale de lux cuprinsă între 1 şi 4%, fie una cuprinsă între 5 şi 7%. Totul va depinde de nivelul relansării turismului, de situaţiile macroeconomice din China şi SUA precum şi de situaţia geopolitică mondială. Burberry reprezintă stilul britanic prin excelență. În ciuda unei lovituri în drumul său de la sfârșitul anilor ’90, a devenit una dintre cele mai bine recunoscute case de modă de lux din industrie.
Thomas Burberry avea 21 de ani când și-a fondat eticheta omonimă – în curând redenumită Burberry’s – în 1856. Având o înclinație pentru îmbrăcămintea sport folosită în aer liber, a devenit faimos în 1879 pentru crearea gabardinei, prima țesătură impermeabilă din lume.
Logo-ul cavalerului ecvestru al lui Burberry, semnătură recunoscută
În 1888, el a brevetat-o, făcând Burberry’s singurul său distribuitor. Un material care respira, rezistentă la intemperii și rezistentă la uzură, gabardina era materialul perfect pentru trenci și a fost apreciată ca o alternativă mai ușoară la cauciuc. Atracția gabardinei consta în funcționalitatea sa. În 1910, aviatorul Claude Grahame-White a purtat trenciul pentru a zbura între Londra și Manchester în timp record. Forțele armate au preluat, de asemenea, calitățile practice ale gabardinei, iar Burberry’s a devenit furnizorul de îmbrăcăminte pentru soldații britanici în timpul ambelor războaie mondiale.
Până în anii 1920, logo-ul cavalerului ecvestru al lui Burberry și carourile Nova cu negru, bej și roșu au devenit semnături recunoscute de brand și ambele au fost înregistrate ca mărci comerciale. Carourile a fost introduse ca căptușeală pentru trenci și, ca atare, liniile dintre modă și funcționalitate au început să se estompeze.
În anii 1950, trenciurile Burberry și-au făcut loc pe ecran și au fost purtate de oameni ca Audrey Hepburn, Marlene Deitrich și Humphrey Bogart. Motivul carourilor este ceea ce a făcut paltoanele atât de identificabile și este o caracteristică de design care rămâne relevantă în moda modernă. Carourile Burberry continuă să fie recunoscute în întreaga lume ca un imprimeu emblematic și de dorit.