Piano Express reprezintă un proiect care la prima ediție a activat curți și grădini din cartierele bucureștene. Acum proiectul aduce la lumină spații culturale și propune o serie de evenimente săptămânale gratuite, în aer liber, în fiecare duminică din luna septembrie.
În 2024, „Piano Express. Locuri ale memoriei” continuă să exploreze și contextualizeze conexiunea dintre muzică și arhitectură, aducând în prim-plan spații culturale care au jucat un rol semnificativ în istorie. În timp ce, la prima ediție din 2023, evenimentul a conectat curți și grădini din cartierele bucureștene, în 2024 acest proiect se concentrează mai mult asupra cadrului în care se desfășoară actul muzical. Și aduce în lumină spații cultural, care au traversat istoria într-o manieră adesea dramatică.
Astfel, vor fi evenimente săptămânale gratuite, în aer liber, în fiecare duminică din luna septembrie 2024. Acestea includ cinci concerte, trei din ele fiind acompaniate de dialoguri cu arhitecți și artiști care explorează tema memoriei urbane. Piano Express susține muzica contemporană, lansând compozitorilor români Doina Rotaru, Dan Dediu, Gabriel Almași și DanDe Popescu provocări de creație, care contribuie la lărgirea repertoriul muzicii noi românești.
În cadrul proiectului este promovată și tânăra generație de interpreți: pianistul Mihnea Stroe, violonista Angela Jumugă-Cuibariu și violoncelista Daria Cornițov. O noutate a ediției 2024 este adăugarea unor tururi ghidate sau discuții relevante despre cadrul urban al concertelor, susținute de arhitecți, artiști și istorici, printre care se numără: Theodor E. Ulieriu-Rostás, fondator al proiectului „Dragă Arhivă” de la Muzeul Țăranului Român, Dorothee Hasnas, arhitect, inițiator al proiectului „Uranus Acum”, sau curatorul Dan Popescu, autorul expoziției Dan Popescu din castelul Lahovary.

Programul Piano Express: La Mărțișorul lui Arghezi
Proiectul se desfășoară în spații cu intrare liberă, atent alese pentru a fi ușor accesibile și într-un cadru informal, tocmai pentru a transmite mesajul important al inclusivității și accesibilității, atât în ceea ce privește actul artistic, cât și cadrul „spațial”. Amplasamentele sau programul mai pot suferi mici modificări, care, dacă vor surveni, vor fi anunțate în prealabil.
Acesta este un proiect cultural creat de pianista Adriana Toacsen și cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în cadrul sesiunii de finanțare „București 565. Conexiuni Urbane” 2024.
1.09.24 – PLAY! – livada Casei Memoriale „Tudor Arghezi-Mărțişor”
AdrianaToacsen și Angela Drăghicescu (pian) – concert dedicat copiilor
Casa Memorială „Tudor Arghezi-Mărțişor”, un martor-supraviețuitor al unei locuiri de periferie
rămase printre blocurile de locuințe ale anilor 1970
8.09.24 – IN TEMPO – curtea MNŢR – Adriana Toacsen (pian) & PERCUSSIONescu
(Irina Rădulescu și Răzvan Florescu)
Tur de expoziție / talk cu Tudor Elian și Theodor Ulieriu-Rostás
Curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român- devenit în 1953 Muzeul Lenin, apoi Muzeul Partidului
Programul Piano Express: Pe locul fostului cartier Uranus
15.09.24 – ACCELERANDO – Spatiul public al bisericii Kretzulescu
Concert al tinerilor interpreți (Angela Jumugă-Cuibariu – vioară, Daria Cornițov – violoncel
Mihnea Stroe – pian)
Biserica Kretzulescu- supraviețuitoare a demolărilor anilor 1980, biserică brâncovenească
restaurată de arhitectul Balș în perioada interbelică căruia îi datorează aspectul exterior
modern, cu cărămidă aparentă
22.09.24 – NON STOP – Parcul Izvor – pe locul fostului cartier Uranus-Izvor
AMPHITRIO (trio de jazz Andrei Petrache – pian, Mike Alex – contrabas, Philip Goron –
percuție)
Tur de parc și talk cu Dorothee Hasnaș
Parcul Izvor – pe locul fostului cartier Uranus-Izvor– demolat cu brutalitate în timpul regimului
Ceaușescu
29.09.24 – ON AND ON – Castelul Lahovary /expoziția Dan Popescu
Adriana Toacsen (pian) şi Corul Corul de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”, dirijor Andrei
Stănculescu (concert integrat în stagiunea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”)
Tur de expoziție cu curatorul Dan Popescu

Comunitățile pot fi întărite cu puterea muzicii
Unul dintre obiectivele principale ale proiectului inițiat în 2023 este accesibilizarea pentru public a creațiilor muzicale de secol XX şi XXI, ale căror conexiuni cu trecutul au fost subliniate atât prin alegerea programului, cât şi prin dialogul interactiv cu artista. Un alt obiectiv se referă la punerea în valoare a unui patrimoniu bucureștean inestimabil, dar deseori neglijat sau abuzat: spațiul public. În 2023 au fost selectate cinci spații urbane aflate într-o relație directă cu cartiere de locuit care traversează o istorie a locuirii bucureștene. De la mahalaua din Dealul Piscului, la lotizarea Ioanid și vilele sale luxoase de la începutul secolului XX, la cvartalul de influență sovietică din Vatra Luminoasă și apoi la cartierul funcționalist al anilor 1960, Drumul Taberei.
În ceea ce privește muzica la pian, dacă nu știați, în ultimii ani au ieșit la iveală mai multe dovezi ale beneficiilor acestei muzici au ieșit la lumină. Cercetările au arătat că muzica interpretată la pian are un impact semnificativ și poate încetini efectele adverse ale îmbătrânirii. De asemenea, poate reduce anxietatea, frecvența cardiacă și respiratorie, și poate crește răspunsul imunitar.
Practica pianului stimulează, de asemenea, abilitățile cognitive și intelectuale, adică te face mai inteligent și activează părți similare ale creierului utilizate în raționamentul spațial și matematică. Studierea pianului s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățește uimitor memoria – în special memoria verbală – și construiește obiceiuri bune, cum ar fi concentrarea și perseverența și creativitatea.
Pianul a fost și este, de-a lungul istoriei omenirii, un element de bază al căminului, reunind familii și prieteni și întărind comunitățile cu puterea muzicii.
Citiți și: 9 august – Ziua Iubitorilor de Cărți. Efectul mirosului de carte asupra noastră