PFIZER vs. ROMÂNIA, începutul procesului de la Bruxelles. O speță cu mize uriașe pentru România care ne reîntoarce în vremea pandemiei și a vaccinurilor anti-covid. A început procesul în care România este dată în judecată de Pfizer. În această speță, compania farmaceutică acuză statul român că a comandat 28 de milioane de doze de ser anticovid pe care ulterior a refuzat să le plătească.
UPDATE. Ministerul Finanţelor anunţă, marţi seară, că a fost stabilit un calendar al procesului dintre Pfizer şi România, iniţiat pe tema vaccinurilor anti-COVID, iar în următoarele patru luni se vor putea depune documente. În cadrul procedurii, compania farmaceutică solicită plata pentru aproape 29 de milioane de doze de vaccin.
”În contextul în care România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09:00, în faţa primei camere a Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanţii PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, având ca obiect Contractul de achiziţie vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană, precizăm că în cursul acestei zile a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor”, a transmis, marţi seară, Ministerul Finanţelor.
Sursa citată a precizat că, potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, care vă avea loc la 20 iunie 2024.
Ministerul Finanţelor precizează Nu este stabilit un termen clar pentru audieri.
Potrivit Ministerului Finanţelor, calendarul procedural agreat este următorul:
a. RO – 20 lunie 2024
b. Pfizer – 20 August 2024
C. RO – 20 Noiembrie 2024
d. Pfizer – 20 lanuarie 2025
e. RO – 20 Martie 2025
”De asemenea, România a informat instanţa că au fost reglate chestiunile vizând reprezentarea în litigiu, indicandu-se preluarea cazului de către Ministerul Finanţelor. Reamintim că reprezentarea juridică în faţa Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles poate fi asigurată doar de către un cabinet/societate de avocatură, pe această speţă câştigătoarea pentru reprezentare fiind asocierea SCA Stănescu Vasile şi Asociaţii, Strelia CVBA”, a mai precizat Ministerul Finanţelor.
Potrivit comunicatului citat, Ministerul Finanţelor a realizat o analiză a avocaţilor specializaţi care asigură reprezentarea ministerului în faţa Tribunalelor arbitrale în litigiile derulate după regulile de procedură arbitrală ICSID, dar şi de Regulile de arbitraj ale Comisiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comercial Internaţional.
”S-a apreciat că societăţile de avocatură selectate cu respectarea principiilor concurenţei şi transparenţei la nivelul anului 2019 pentru această activitate (şi care au mandat de reprezentare), îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru a participa la o procedură de selecţie în urma căreia să fie desemnată o echipă de avocaţi pentru cauza nr.F5331-23 (criteriul de selecţie a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere economic). Pentru reprezentare Ministerul Finanţelor s-a adresat totodată şi societăţilor de avocatură care asigură reprezentarea în faţa aceleiaşi instanţe (Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles) a Republicii Polonia şi a Ungariei”, mai arată ministerul.
Instituţia precizează că ambele state sunt chemate în judecată de Pfizer Inc. şi BioNTech Manufacturing GmbH, solicitându-se obligarea acestora la plata sumelor reprezentând doze de vaccin contractate şi neachitate.
”A fost luată acestă decizie pentru că, din punct de vedere tehnic, şi aceste societăţi îndeplinesc criteriile necesare reprezentării juridice a României în faţa Tribunalului. Astfel, au fost transmise un număr de opt invitaţii de participare la precedura de selecţie, fiind primite un număr de şase oferte de reprezentare. Dintre acestea, Comisia de evaluare a ministerului a desemnat câştigătoare asocierea SCA Stănescu Vasile şi Asociaţii, Strelia CVBA”, mai arată ministerul.
Procesul intentat de compania Pfizer României se desfășoară la tribunalul din Bruxelles, iar statul român este reprezentat de două firme de avocatură: una de la noi din țară, iar cealaltă din Belgia. Marți are loc prima înfățișare.
ȘTIRE INIȚIALĂ. PFIZER vs. ROMÂNIA. Statul român va cere o amânare pentru a putea pregăti apărarea
Compania Pfizer a dat în judecată România la finalul anului trecut și cere daune de 564 de milioane de euro, motivând că am comandat 28 de milioane de doze de ser anticovid pe care, ulterior, nu le-am mai plătit.
Acțiunea legală demarată împotriva României nu e singura de acest gen. Pfizer a mai dat în judecată Polonia și Ungaria pentru același motiv.
Fantomele COVID-19 și bătălia cu Pfizer
Ministrul Sănătății a anunțat că s-a finalizat procedura de alegere a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles, în procesul de jumătate de miliard de euro cu cei de la Pfizer.
Nu doar România este într-o astfel de situație, ci și alte state din Europa, cum sunt Polonia și Ungaria.
“Guvernul României a aprobat ca Ministerul Finanțelor să reprezinte statul român în acest litigiu comercial. Din câte știu eu, s-a finalizat procedura de selecție a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles în acest proces. Suntem pe drumul cel bun. Important este ca lucrurile să se întâmple cât mai rapid având în vedere că pe 20 februarie este prima înfățișare. La mijloc este o sumă foarte mare, sperăm să avem succes”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila adaugă că toate documentele vor ajunge la firma de avocatură în perioada următoare.
Statul român a fost dat în judecată pentru nerespectarea contractului semnat în pandemie
Reamintim faptul că România a fost dată în judecată într-un proces care ne-ar putea costa cel puțin jumătate de miliard de euro. Compania Pfizer, cea care produce vaccinuri anti-COVID, ne cere în instanță să cumpărăm 28 de milioane de doze de ser pe care le-am comandat.
În caz contrar, conform contractului semnat de cei care au fost în fruntea Guvernului în timpul pandemiei, trebuie să plătim măcar pentru jumătate din cantitate, respectiv 550 de milioane de Euro.
Polonia și Ungaria au aceeași soartă ca și România în speța Pfizer
Subiectul vaccinurilor a revenit în atenţia publică la final de 2023 când Direcţia Naţională Anticorupţie decidea punerea sub urmărire penală a doi miniştri ai Sănătăţii şi premierul din perioada în care s-au făcut achiziţii. Tot la final de an, în depozitele companiei naţionale Unifarm intra şi ultima tranşă de vaccin comandată de ţara noastră.
Conform ultimei raportări a Institutului Naţional de Sănătate Publică privind vaccinarea Covid, în ianuarie 2024 au fost administrate 294 de doze de vaccin.
Statul român a fost dat în judecată pentru nerespectarea contractului semnat pentru achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19 de companiile Pfizer și BioNTech.
Compania Pfizer a notificat la sfârșitul anului trecut statul român cu privire la deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca primul termen să aibă loc în luna februarie, menționa purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, luna trecută.
CITEȘTE ȘI:
Mugur Isărescu verifică inflația, dar și propriul buletin. Un nou mandat la șefia BNR?