Compania OMV Petrom a anunțat că va construi în regie proprie peste 400 de noi stații de încărcare ultra-rapidă pentru maşinile electrice până în noiembrie 2025.
Punctele de încărcare, fiecare având o capacitate de 150 KW, vor fi amenajate în 98 de locații din România, Slovacia și Ungaria.
Investiţia totală este estimată la circa 40 milioane de euro. Finanțarea este în parte asigurată din fonduri europene, relatează Electrive.
Circa 15 milioane de euro vor fi furnizați din fonduri europene
Reprezentanții Petrom au precizat că vor fi instalate 328 de puncte de încărcare în 80 de benzinării proprii din România. De asemenea, vor fi amenajate 52 de puncte în 11 locații din Slovacia și 28 de stații în 7 locații din Ungaria.
Toate stațiile vor permite încărcarea ultra-rapidă a mașinilor electrice, care se va realiza în aproximativ 10-15 minute, în funcție de capacitatea vehiculelor, pentru o autonomie de de 200 de kilometri.
Contractul de finanţare a fost semnat de către CINEA şi OPM, coordonator al aplicaţiei, urmând ca fiecare dintre companii să implementeze proiectul în ţările respective.
Investiţia totală este estimată la circa 40 milioane de euro, din care circa 15 milioane de euro vor fi furnizaţi din fonduri europene, prin programul de finanţare Facilitatea Europeană de Conectare (CEF). Aproape 5 milioane de euro din valoarea totală reprezintă credit bancar de la Banca Comercială Română, restul finanţării fiind asigurat din surse proprii.
Unde vor fi amplasate cele 400 de stații de încărcare?
Stațiile de încărcare vor fi amplasate în benzinăriile situate de-a lungul rețelei transeuropene de transport TEN-T. Acestea vor ajuta cele trei țări să îndeplinească cerințele noului regulament al UE privind infrastructura pentru combustibili alternativi, care prevede, printre altele, ca mașinile electrice să se poată încărca la fiecare 60 de kilometri de-a lungul rutelor majore din UE până în 2026.
Investiția totală pentru cele 400 de puncte de încărcare rapidă din 98 de locații se ridică la 40 de milioane de euro, din care aproximativ 15 milioane de euro vor veni din finanțare UE. Cinci milioane de euro vor fi acoperite printr-un împrumut de la Banca Comercială Română, potrivit comunicatului OMV-Petrom, iar „restul de finanțare va veni din surse proprii”.
Până acum, OMV Petrom s-a bazat în principal pe stațiile de încărcare ale companiilor partenere de la stațiile sale de service, precum Eldrive, Enel X și Renovatio. De asemenea, se știe că Eldrive primește un grant de la BEI pentru a-și dezvolta rețeaua de încărcare în Europa de Est.
Ce spun reprezentanții OMV Petrom?
„Prin Strategia 2030 ne-am asumat să contribuim activ la tranziţia energetică, în România şi în regiune. Am început să dezvoltăm soluţii cu emisii reduse şi zero de carbon, pentru care ne propunem să alocăm circa 35% din investiţiile estimate până în 2030, de circa 11 miliarde de euro. Dezvoltarea acestor soluţii deschide oportunităţi de creştere economică în România şi în regiune, prin atragerea de fonduri europene”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată de Economedia.ro.
La finalul anului trecut, OMV Petrom anunțase că va deveni prima companie de energie din regiune cu o rețea de stații electrice în patru țări din Europa de Sud-Est, dezvoltată împreună cu parteneri din sectorul mobilității electrice. La finalul lunii iunie 2023, existau deja 150 de puncte de reîncărcare în stațiile de alimentare Petrom și OMV din România și din regiune.