“România împrumutat 5 miliarde de euro într-o singură zi” este afirmația pe care a făcut o Petrișor Peiu, profesor de economie și propunerea alianței AUR pentru funcția de ministru al economiei, pe site-ul alianței AUR. Reputatul profesor de economie a atras atenția asupra faptului că acești bani se adaugă celor 170 de miliarde de lei împrumutați doar în acest an de către coaliția PSD-PNL.
Deficitul bugetar în creștere masivă
Deficitul bugetar al României da anul acesta este de 122 de miliarde de lei și el se adaugă la deficitul bugetar deja existent, crescând asemeni bulgărului de zăpadă, deficitul bugetar total. Așa cum arăta și George Simion, președintele AUR, cu câteva luni în urmă, statul datorează creditorilor externi câte 10.000 de euro pe cap de român. Deficitul bugetar a crescut în progresie geometrică, deși în ultimii patru ani prețurile s-au dublat la aproape toate produsele, indiferent că vorbim de mâncare, de detergenți, de electricitate și de alte componente ale coșului de cumpărături. Asta în timp ce salariile au rămas la fel, sau au crescut cu sume ridicole, iar pensiile au fost recalculate, mulți dintre români trezindu-se cu ele înghețate pe următorii cinci ani. Iată, concret, ce spune profesorul de economie Petrișor Peiu :
“În timp ce 94,4 miliarde lei ni s-a spus că erau pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, suma de 122,6 miliarde ar trebui să acopere deficitul și pre-finanțare pentru 2025.
Dar, după numai două săptămâni, același guvern a rectificat bugetul pe anul acesta, crescând deficitul bugetar pe care și-l propune la …fix 122,6 miliarde de lei. Adică împrumuturile de anul acesta vor fi destinate exclusiv acoperirii deficitului bugetar catastrofal de anul acesta, cel mai mare din istoria României.
Deja împrumuturile pe care echipa Iohannis-Ciucă-Ciolacu le-au făcut pe seama noastră și a copiilor noștri este cea mai mare din istorie și toți vom purta pentru restul vieții povara acestei uriașe datorii. Mai mult de jumătate din economia noastră, din PIB-ul nostru, îl datorăm creditorilor. Mai bine de un sfert din PIB este datorat creditorilor străini. Și toate aceste datorii au fost făcute doar pentru a hrăni armatele și baronii partidelor de guvernământ.”
Dincolo de luptele politice și afirmațiile celor ce le susțin, este clar că situația României din punct de vedere economic este cea mai dramatică din 1990 încoace, iar perspectivele de îmbunătățire economică nu sunt deloc în măsură să mulțumească vreun român și să ofere oricât de mică speranță la o revenire la normal. Ieșirea din această situație de criză ține nu numai de voința politică, ci și de niște măsuri economice și fiscale destul de dure, care vor afecta deopotrivă agenții economici și populația. Sunt curios cine va avea curajul să taie nodul gordian și să facă ceea ce e de făcut pentru repornirea economiei.
Este foarte clar că dacă ne bazăm numai pe exportul de materie primă, precum țării africane, nu vom ajunge niciodată să avem vreun cuvânt de spus din punct de vedere economic în Europa. Intrarea noastră în Uniunea Europeană s-a făcut tocmai pentru că România are resurse practic nelimitate de materie primă, iar distrugerea sistematică și conștientă a economiei românești, care s-a făcut cu acordul tuturor guvernelor de până acum, s-a făcut tocmai pentru că marile puteri: Germania în mod special, dar și Franța, Olanda, Italia și Spania nu aveau nevoie de competitori pe piețele pe care își vând produsele, indiferent că vorbim de produse agricole, de produse industriale, sau de servicii. Am fi naivi să credem că frații noștri europeni ne doresc binele și nu resursele noastre naturale.
Profesorul Petrișor Peiu a atacat frontal una dintre problemele vitale are relansării economice și sunt curios dacă în calitatea sa de viitor ministru al economiei din partea AUR va ști să genereze și mecanismele atât de necesare pentru pornirea motoarelor economice românești.
CITIȚI ȘI: Jihadul sticlelor goale (oficiuldestiri.ro)