Majoritatea fructelor și legumelor cumpărate din comerț au fost stropite cu pesticide care au scopul să le ferească de dăunători sau să le mențină proaspete o perioadă mai mare de timp.
Există câteva lucruri care pot fi făcute pentru a reduce cantitatea de pesticide de pe fructe și legume din comerț.
Este recomandată spălarea legumelor și fructelor din comerț, lucru care elimină o parte din pesticide.
Este recomandată spălarea corespunzătoare a produselor înainte de a fi consumate crude sau gătite. Gătitul poate elimina unele pesticide, dar spălarea produselor este vitală. Acest lucru înseamnă trecerea produselor sub apă rece timp de 15 până la 20 de secunde. Pentru capete de salată sau alte verdețuri, trebuie întoarse invers după spălare pentru a fi scurse. Se folosește o perie moale pentru a freca coaja exterioară a unor produse cum ar fi merele, morcovii și cartofii. Nu este nevoie de altceva în afară de apă. Sunt puține dovezi că săpunurile sau clătirile speciale îndepărtează reziduurile de pesticide. Pentru produse care nu sunt întotdeauna decojite dar pot fi, cum ar fi mere, cartofi și morcovi, decojirea probabil îndepărtează unele reziduuri, dar nu în totalitate. Acest lucru deoarece unele pesticide sunt absorbite în plantă.
Decojirea poate avea și dezavantaje, cojile contribuind cu fibre sănătoase și alți nutrienți, a declarat Amy Keating, dietetician înregistrat la Consumer Reports.
Legumele sau fructele congelate sau conservate pot fi recomandate în unele cazuri. Pot fi în ambele feluri, potrivit analizei publicate de Guardian. De exemplu, roșiile conservate au primit un scor mai bun decât cele proaspete în evaluări, căpșunile congelate prezentând un pericol mai mare față de cele proaspete. Astfel, nu se poate spune cu siguranță care produs este mai sigur decât altul, în ceea ce privește pesticidele. Evaluările pot, în unele cazuri, să ajute la identificarea celor care prezintă un risc mai mic. Legumele și fructele crescute de fermieri nu înseamnă neapărat un produs organic, fiind necesar discutarea cu persoană care vinde alimentele despre practicile lor agricole, dar o certificare USDA Organic.
Mărarul, spanacul, ceapa verde şi pătrunjelul sunt verdeţurile care au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maximă admisă (LMA), în urma controalelor efectuate de Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) în perioada 1 ianuarie – 10 aprilie 2024.
Potrivit unui comunicat al ANF, în cadrul programului de control oficial, până la data de 10 aprilie 2024 au fost recepţionate 444 probe de fructe, legume şi cereale, 426 fiind analizate conform raportului aferent perioadei menţionate. ”Rezultatele obţinute arată că, din cele 426 probe analizate în cadrul controlului oficial, 11 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maximă admisă (LMA). Din datele centralizate a reieşit că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdeţuri (mărar, spanac, ceapă verde şi pătrunjel). În planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi având în vedere că şi în anii anteriori au fost depistate neconformităţi la aceste produse”, precizează reprezentanţii MADR.
Citiți și