Recalcularea pensiilor din septembrie aduce vești amestecate pentru români. Deși cei mai mulți seniori și-au făcut speranțe că vor încasa mai mulți bani, peste un milion de pensionari nu vor nu vor primi pensii majorate. Acest anunț a fost făcut de Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. Baciu a explicat că există o categorie de pensionari care, în urma recalculării, sumele vor rămâne la fel ca acum.
Peste un milion de români nu vor primi pensiile majorate
Pensionarii care nu vor primi majorări sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Aceștia vor continua să beneficieze de indexările anuale prevăzute de lege, dar nu vor beneficia de recalcularea pensiilor în septembrie. Șeful Casei de Pensii a subliniat că, deși pensiile lor nu vor crește, nici nu vor scădea în urma acestei recalculări.
“Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena3.
Noua lege a pensiilor
Sistemul de pensii publice din România a fost reglementat prin noua Lege 360/2023, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. Publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, dar cu majoritatea prevederilor aplicabile din septembrie.
Cele mai importante modificări din noua lege a pensiilor
Noua lege prevede o creștere a pensiilor cu 13,8% începând de la 1 ianuarie 2024, iar pensiile vor fi recalculate în septembrie. Astfel, punctul de pensie va fi de 2.032 lei. De asemenea, vârsta de pensionare va fi unificată pentru femei și bărbați la 65 de ani, introdusă gradual, iar stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
Noua formulă de calcul a pensiilor
Legea introduce o nouă formulă de calcul a pensiilor:
VPR (valoarea punctului de referință) x Numărul total de puncte.
Valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 de lei.
Numărul total de puncte se compune din punctele de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive, cum ar fi anii de armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an).
Pensia socială și indemnizația socială
Legea nr. 118/2010 a modificat denumirea de pensie socială minimă garantată în indemnizație socială pentru pensionari, dar esența rămâne aceeași.