O întrerupere de lungă durată a transportului maritim prin Canalul Suez ar putea duce la creșterea prețurilor și ar putea afecta creșterea economică, în special în Europa, continent care se confruntă deja cu un mix periculos de inflație ridicată și contracție economică. Specialiștii avertizează acum asupra costurilor macroeconomice potențiale asociate cu întreruperea transportului prin Canalul Suez după ce atacurile militanților Houthi din Yemen, sprijiniți de Iran, asupra navelor din Marea Roșie s-au intensificat.
Aproximativ 15% din traficul maritim mondial, inclusiv aproximativ 30% din comerțul global cu containere, trece prin Canalul Suez, potrivit Reuters. Rerutarea navelor în jurul Africii ar mări durata unei călătorii dus-întors cu aproximativ două săptămâni și jumătate, reducând capacitatea de transport maritim și crescând costurile.
“Durata mai mare a tranzitului prin Capul Bunei Speranțe reduce capacitatea efectivă a unei călătorii Asia – Europa cu 25%”, estimează UBS. Având în vedere că o astfel de călătorie ar putea dura peste 10 săptămâni, chiar și o întrerupere scurtă ar avea un efect de propagare care ar putea dura câteva luni. Cu toate acestea, sărbătorile din acest an sunt sigure, deoarece majoritatea bunurilor necesare pentru Crăciun au sosit.
Atunci când un vas de containere a blocat Canalul Suez timp de șase zile în 2021, economiștii au estimat că un comerț zilnic în valoare de până la 10 miliarde de dolari s-a oprit. Despăgubirile de asigurare în urma acelui incident ar putea ajunge în cele din urmă la peste 2 miliarde de dolari, estimează reasiguratorul SCOR.
Care sunt costurile asociate întreruperii transportului pe Canalul Suez
Costurile asociate situației actuale ar putea veni pe mai multe canale. Impactul cel mai vizibil ar fi prin intermediul prețurilor la energie, dar piețele sunt deocamdată calme. Prețul petrolului a crescut într-o oarecare măsură, dar nu cu mult mai mult de 1% față de acum o săptămână. Prețurile la gaze sunt, totuși, în scădere, ceea ce sugerează că nu există prea multe îngrijorări cu privire la întârzierea traficului de GNL. Un alt cost important de luat în seamă este reprezentat de creșterea tarifelor de transport și a taxelor de asigurare.
“Este o veste proastă pentru că ajunge la noi într-un moment în care avem deja alte câteva tendințe care au un impact negativ asupra costurilor de transport maritim”, a declarat Jan Hoffmann, șeful Direcției de logistică comercială din cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD). Hoffmann a precizat că tarifele de transport maritim de containere au ajuns acum la cel mai ridicat nivel din tot anul.
Un cost și mai complex se referă la întârzierile de expediere, care ar putea duce la creșterea prețurilor de consum, deoarece mărfurile ar putea ajunge la consumatori cu întârziere. “Am putea asista la revenirea fricțiunilor lanțului de aprovizionare, la creșterea inflației și la încetinirea creșterii economice. Din fericire, nu la aceeași magnitudine ca în timpul pandemiei, dar totuși suficient de dureros”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING.