Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București a anunțat când anume vor putea fi admirate Perseidele în luna august. Astronomii au precizat când va putea fi observată cel mai bine ploaia de stele căzătoare.
Denumite după constelația cu același nume, Perseidele – cunoscute în popor drept „ploaie de stele căzătoare” – reprezintă un roi numeros de meteori activi care apar pe cer în luna august. Particulele de praf care compun acești meteori provin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care atunci când trece pe lângă Soare sublimează, lucru care face ca praful cosmic prins în nucleul înghețat să fie eliberat în spațiu printr-o explozie de lumini.
Aceștia precizează că cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața.
Efemeridele astronomice, Perseidele
Perseidele, parte din efemeridele astronomice, sunt printre cei mai cunoscuți meteori. Maximul curentului de meteori Perseide are loc în nopțile de 11, 12 și 13 august. Acest fenomen este unul dintre cele mai cunoscute și așteptate ale anului, fiind popular mai ales pentru că mulți oameni se află în concediu și pot rămâne afară până târziu.
În această perioadă, Perseidele pot produce între 50 și 80 de meteori pe oră, cu posibilitatea ca în anumite nopți activitatea să fie chiar mai intensă, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. „Se știe că în luna august se pot vedea meteorii numiți Perseide. Sunt cei mai des observați pentru că atunci este perioada concediilor când mulți stau afară până noaptea târziu. Există şi în luna decembrie o perioadă când se văd mai multi meteori decât de obicei. De asemenea, mai sunt şi în alte luni astfel de momente”, informează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Meteorii, numiți popular stele căzătoare, sunt fragmente cosmice care pătrund în atmosfera Pământului cu viteze uluitoare, aprinzându-se și creând dâre luminoase spectaculoase. Acest fenomen este vizibil tot timpul anului, dar cele mai intense activități sunt legate de curenți meteorici specifici, cum sunt Perseidele din august și Geminidele din decembrie.
Originea meteoriților este legată de comete, ale căror resturi de gheață și praf formează curenți de meteoroizi ce pot produce adevărate ploi de stele. În nopțile în care Terra intersectează acești curenți, cerul devine scena unui spectacol natural, vizibil cu ochiul liber, fără necesitatea echipamentului specializat.
Perseidele se pot vedea din Mocăniță!
Asociația Prietenii Mocăniței organizează în noaptea de sâmbătă spre duminică, o plimbare cu Mocănița cu totul specială. Sibienii și turiștii sunt invitați să urmărească Perseidele din vagoanele Mocăniței.
“Nu ratăm spectacolul Perseidelor nici în acest an, așa că sâmbătă, 10 august, mocănița vă poartă din nou în mijlocul naturii, departe de poluarea luminoasă a localităților, pentru a vă bucura din plin de puzderia de stele căzătoare! Prognoza meteo ține cu noi și prezice cer senin, iar atotcerulștiutoarea noastră colegă astronom Magda Ienci ne va ghida prin constelații și ne va detalia fenomenul Perseidelor. Pentru o mai bună desfășurare a spectacolului, luați-vă și niște haine de 17℃, o păturică ca să vă întindeți pe ea și lista de dorințe”, transmit reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței.
Mocănița va pleca la ora 22:00 din stația Hosman iar biletele se pot rezerva online. Bilete pot fi achiziționate și din gară, dar doar dacă mai sunt locuri nerezervate. Organizatorii estimează o cerere mare, așadar, recomandă rezervarea în avans.
Perseidele văzute de pe Dealul Catalina
Pasionații de stele, planete și mistere ale universului sunt invitați în perioada 10 -13 august la cea de-a VIII-a ediție a Taberei de astronomie „Perseide” organizată pe Dealul Cătălina din comuna Cotnari. „Tabăra de astronomie se adresează pasionaților de toate vârstele și nivelurile de cunoștințe în astronomie. Nu contează dacă ești începător sau avansat, aici vei găsi activități adaptate nivelului tău. Vrei să explorezi secretele cerului într-un cadru natural spectaculos? Vrei să ai amintiri memorabile din vacanța de vară 2024? Vrei să fii martor la cel mai fascinant fenomen astronomic al anului? Atunci…tabăra de astronomie Perseide 2024 este perfectă pentru tine”, se arată în invitația adresată de organizatori iubitorilor de astronomie.
În cadrul taberei, participanții vor avea ocazia să observe cerul cu ajutorul unor telescoape moderne și a binoclurilor profesionale, să identifice constelațiile, să exploreze planetele și să admire nebuloasele îndepărtate, un ghid expert în astronomie urmând să-i îndrume în acest sens pe întreaga perioadă a evenimentului. De asemenea, participanții vor putea participa la ateliere interactive, prilej cu care își vor putea consolida cunoștințele despre obiectele cerești, formarea galaxiilor și producerea altor fenomene cosmice interesante.
„Pe lângă observațiile astronomice, membrii taberei vor avea parte de plimbări ghidate prin natură și activități recreative în aer liber. Cu acest prilej, aceștia vor avea posibilitatea să exploreze frumusețea Dealului Cătălina și să învețe despre legătura dintre natură și astronomie”, mai precizează organizatorii.
Star Party Perseide, pe Dealul Budacului
Alt eveniment, aceleași Perseide. În data de 10 august, începând cu ora 19.00, vă puteți alătura evenimentului Star Party Perseide, organizat de POV 21 pe Dealul Budacului! Mai multe detalii vă oferă organizatorii în comunicatul inedit, pe care îl redăm mai jos:
„Ești pregătit să fii Aladdin pentru o noapte? Te așteptăm cu al tău covor magic din dotare ca să zburăm printre nori, să îți împărtășim tainele stelelor și curiozități din astronomie.
Când? 10 august 2024, începând cu ora 19:00. Unde? Dealul Budacului (zona Serbările Zăpezii) din Bistrița.
Am ales o locație cu care ești deja familiar, care să îți fie accesibilă și să îndeplinească nevoile aventurii noastre: liniște, cer senin, depărtare de oraș și puțină lumină. Vom călători împreună către misterioasa galaxie, având la dispoziție telescoape pentru a descoperi fenomenele fascinante ale universului.
Ghizii noștri sunt niște călători cu experiență în căutarea stelelor căzătoare – Perseidele. Ei îți vor lămuri orice curiozitate astronomică și îți vor spune cele mai amuzante povestiri, așa cum face și Abu când se urcă pe umărul personajului nostru îndrăgit.
Este într-adevăr vorba de o aventură dacă nu e și foc de tabără? Ne vom aduna în jurul lui și vom împărtăși povești despre tainele cosmice.
De-a lungul nopții, vom elibera și lampioane în cerul înstelat. Acestea vor fi ca niște licurici care își găsesc calea către infinit.
Așadar, ia cu tine grupul de prieteni sau familia, o pătură (sau covor zburător) pentru a sta confortabil în timpul observațiilor și multă energie pentru a dansa printre stele. Te așteptăm pe Dealul Budacului, unde vei avea oportunitatea de a fi înconjurat de stelele care dansează alături de tine în acest spectacol. Vino să fii parte din acest eveniment astronomic!
Hai să ne distrăm și să călătorim împreună prin univers în căutarea magiei stelare!”.
Citiți și: Cinema sub stele în parcuri din sectorul 6 București. Programul evenimentului