Perseide 2023. Luna august aduce cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare de peste an, Perseidele. Fenomenul astronomic îşi atinge maximul de vizibilitate în noaptea de 12 spre 13 august.
Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Perseidele sunt cunoscute și sub numele de „lacrimile lui Laurențiu”
Perseidele sunt cunoscute și sub numele de „lacrimile lui Laurențiu”. Denumirea face referire la Sfântul Laurențiu, ultimul dintre șapte diaconi ai bisericii romane care a fost chinuit de împăratul Valerian în august 258.
Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.
Maximul curentului va veni în ziua de 13 august. Pentru că maximul vine în timpul zilei și meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitați pe cer în noaptea de dinaintea maximului, 12/13 august, și în cea de după, 13/14 august.
Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o “perseidă”.
Date de la Observatorul Astronomic din București
Numele de “stea căzătoare” vine din vechime, deoarece părea că una din stelele de pe cer cădea. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt observați o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și, la frecarea cu aerul, a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).
Perseidele nu înseamnă o ploaie de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare”, potrivut astro-urseanu.ro.
Pentru observarea meteorilor se recomanda găsirea unui loc cât mai puțin poluat luminos, departe de luminile localităților, pentru a putea admira spectacolul în condiții cât mai bune. De asemenea, după începerea observațiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina roșie și mai puțin intense. Observațiile pot începe chiar de la lăsarea serii și trebuie continuate până la ivirea zorilor. În fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifică înspre dimineață.
Perseide 2023: Ce trebuie să știți dacă urmăriți acest fenomen
Potrivit sursei menționate, observațiile la meteori se fac cu ochiul liber, nefiind nevoie de instrumente pentru acest tip de observații. Observatorul trebuie să cunoască poziția radiantului și să își aleagă o zonă de cer situată la 20°-40° distanța de radiant pe care să o observe pentru un interval mai lung.
- momentul apariției
- curentul căruia îi aparține meteorul
- magnitudinea estimată
- alte observații interesante (lungimea în grade, culoarea, dacă a lăsat sau nu urmă sau dâră, modificările apărute – izbucniri, fragmentări, schimbări de nuanțe, etc.).
Meteorii pot fi fotografiați destul de ușor. Pentru aceasta trebuie folosite camere cu obiective cât mai luminoase (f/1.8, f/2.0, etc.) și distanțe focale scurte (20-50 mm) montate pe trepied. De asemenea e nevoie de o telecomandă preferabil pe fir, cu care se poate expune pentru intervale mai lungi de timp, de ordinul minutelor. În lipsa telecomenzii se poate seta camera pe timpul de expunere maxim posibil (în general 30 de secunde) cu declanșare întârziată pentru evitarea mișcării camerei în timpul expunerii. Se fixează centrul imaginii la 20°-40° altitudine față de orizont, eventual exact în zona în care se fac și observațiile vizuale pentru identificarea posibililor meteori și se fac expuneri multiple. Pentru identificarea meteorilor surprinși în imagini, se recomandă ca data și ora camerei să fie corecte.
De precizat faptul că în perioada maximului Perseidelor (11-14 august) sunt activi și alți curenți de meteori: δ-Aquaride Sud (SDA) – ZHR=16, α-Capricornide (CAP) – ZHR=5 și κ-Cygnide (KCG) – ZHR=3. Pe lângă meteorii Perseide se vor observa cu siguranță și meteori SDA, CAP, KCG sau meteori sporadici (meteori care nu aparțin niciunui curent),notează astro-info.ro