Black Friday face parte din tradiția americană și s-a propagat la nivel mondial drept un „motiv” grozav pentru reduceri majore, la articole scumpe. Dar nu trebuie să lăsați reducerile să vină cu altceva peste dumneavoastră… Tradiția are rădăcini mai întunecate decât vă puteți imagina. Ce e cu adevărat Vinerea Neagră.
Prima utilizare înregistrată a termenului Black Friday – Vinerea Neagră a fost aplicată în SUA nu cumpărăturilor de după Ziua Recunoștinței (așa cum e tradiția la americani), ci crizei financiare: în special, prăbușirea pieței aurului din S.U.A. pe 24 septembrie 1869. Doi finanțatori notorii de pe Wall Street, Jay Gould și Jim Fisk, au lucrat împreună pentru a cumpăra cât au putut din aurul națiunii, sperând să ridice prețul la cer și să-l vândă pentru profituri uimitoare. În acea vineri din septembrie, conspirația s-a aflat în cele din urmă, trimițând bursa în cădere liberă și falimentându-i pe toți – de la baronii de pe Wall Street până la fermieri, conform History.
Cea mai frecventă poveste din spatele tradiției de Vinerea Neagră – legată de cumpărăturile de Ziua Recunoștinței la americani, e legată de comercianții cu amănuntul. După cum spune povestea, după un an întreg de funcționare în pierdere („pe roșu”), magazinele ar fi câștigat profit („au intrat în negru”) a doua zi după Ziua Recunoștinței, deoarece s-au aruncat atât de mulți bani cu reducerile la mărfuri. Deși este adevărat că aceste companii de vânzare cu amănuntul obișnuiau să înregistreze pierderile în roșu și profiturile în negru atunci când își făceau contabilitatea, această versiune a originii Black Friday este povestea oficială, dar inexactă, din spatele tradiției.
Însă History mai notează ceva îngrijorător. În ultimii ani, a apărut un alt mit care dă o întorsătură deosebit de urâtă tradiției, susținând că în anii 1800 proprietarii de plantații din sud puteau cumpăra muncitori înrobiți cu reducere a doua zi după Ziua Recunoștinței. Deși această versiune a rădăcinilor Black Friday i-a determinat pe unii să ceară boicotarea sărbătorii cu amănuntul, nu are nicio bază de fapt.
Adevărata istorie din spatele Black Friday
Cu toate acestea, adevărata istorie din spatele Vinerii Negre nu este atât de însorită pe cât v-ar face să credeți retailerii. În anii 1950, poliția din orașul Philadelphia a folosit termenul pentru a descrie haosul care a urmat a doua zi după Ziua Recunoștinței, când hoardele de cumpărători din suburbii și turiștii au inundat orașul înainte de marele meci de fotbal armată-marină desfășurat pe acel loc. Sâmbata, în fiecare an. Nu numai că polițiștii din Philly nu au putut să-și ia ziua liberă, dar au fost nevoiți să lucreze în schimburi foarte lungi pentru a se ocupa de aglomerația și traficul suplimentar. Hoții de magazine au profitat și au furat din magazine, adăugând o mai mare durere de cap forțelor de ordine.
Până în 1961, Vinerea Neagră a prins în Philadelphia, în măsura în care comercianții și promotorii orașului au încercat fără succes să o schimbe în „Vinerea Mare” pentru a elimina conotațiile negative. Cu toate acestea, termenul nu s-a răspândit în restul țării mult mai târziu. Cu toate acestea, la sfârșitul anilor 1980, comercianții cu amănuntul au găsit o modalitate de a reinventa Black Friday și de a o transforma în ceva care să se reflecte pozitiv, mai degrabă decât negativ, asupra lor și clienților lor. Rezultatul a fost conceptul „de la roșu la negru” al sărbătorii menționat mai devreme și ideea cu a doua zi după Ziua Recunoștinței a marcat ocazia când magazinele din America au obținut, în sfârșit, profit.
Avertismente șocante
În America, Black Friday lansează oficial, a doua zi după Ziua Recunoștinței, sezonul cumpărăturilor de sărbători. Multe magazine se deschid la miezul nopții sau la primele ore ale dimineții, atrăgând mulțimi, cu oferte limitate de articole scumpe la prețuri mici.
Cozile se pot forma la primele ore ale dimineții sau cu o seară înainte. Mulți oameni fac o tradițiedin a începe cumpărăturile de Vinerea Neagră și nu iau în considerare pericolul foarte real de a suferi o rănire în zarvă. Cu toate acestea, în ultimii ani au existat o serie de cazuri în care cumpărătorii au fost grav răniți sau chiar uciși de Black Friday.
În România, tradiția s-a extins în ultimii ani mai mult online, dar nu strică să aruncăm o privire pe avertismentele de Vinerea Neagră de la americani. Iată câteva sfaturi pentru a fi în siguranță în timpul Black Friday, potrivit pisanchynlawfirm.com.
Evitați furturile. Parcați cât mai aproape de clădire, într-o zonă bine luminată, care are personal de pază. Dacă aveți un număr mare de achiziții, luați-le acasă. Nu vă îndesați cumpărăturile în sacoșe. Hoții îi urmăresc pe cei care își umplu sacoșele cu pachete și apoi pleacă. Căutați personal de securitate înainte de a merge la vehicul și cereți ca securitatea să vă escorteze dacă aveți îngrijorări legate de siguranță. Nu agățați geanta peste un cărucior sau pe umăr, ci purtați-o astfel încât să atârne în față – gențile pe umăr sunt o țintă pentru hoții care pradă cumpărătorii. Evitați să vorbiți la telefonul mobil în timp ce faceți cumpărături. Hoții sunt conștienți de faptul că un cumpărător distras este o țintă bună.
Au avut loc incidente în magazine în care există provizii limitate de articole populare. Clienții pot împinge, și lovi pe alții în efortul de a ajunge la articolul pe care îl doresc. În unele locații au izbucnit revolte, cu multiple atacuri și răni. Agresiunile și furturile pot avea loc și în parcări, deoarece cumpărătorii se întorc la vehicule cu cărucioarele sau gențile încărcate. Comercianții cu amănuntul și mall-urile au datoria de a proteja cumpărătorii de atacuri, atât în interiorul magazinului, cât și în parcare.
Vinerea Patimilor și Black Friday
„Vinerea neagră este o zi grozavă pentru a primi reduceri majore la articole scumpe. Cu toate acestea, nu lăsați aceste reduceri profunde să vină cu prețul unui prejudiciu grav pentru dumneavoastră sau familia dumneavoastră. Fiți atent la situație și la unde vă aflați dvs. în orice moment, pentru a evita rănirea sau eventualele jafuri în acest timp”, se încheie sfaturile pentru americani.
„Cumpărătorului i-ar folosi cu siguranță să știe că Vinerea Patimilor și Black Friday au un element comun. În ele se manifestă același stăpânitor. Același, neschimbat, atunci și acum”, scrie crestinortodox.ro.
Care conchide, printre altele: „În tradiția poporului nostru, există o zi pe an denumită, încă din cele mai vechi timpuri, „Vinerea Neagră”. Este vorba de Vinerea din Săptămâna Patimilor. De ce este numită „neagră”? Este simplu, pentru că aceea este ziua în care lumea a fost cuprinsă desăvârșit de stăpânirea întunericului. Este Vinerea Neagră, pentru că Însăși Lumina Lumii a fost răstignită și îngropată. O zi unică, ultima zi a stăpânirii legii păcatului și a morții, ziua despărțirii celei mai desăvârșite a omului de Dumnezeu”.
Citiți și: Cumpărături online: Preferințele românilor la shopping