Mai multe localităţi de la periferia nord-estică a capitalei Greciei, Atena, au fost evacuate luni, la ordinul Protecţiei Civile. „Urmaţi instrucţiunile autorităţilor” – scria în mesajele text trimise tuturor persoanelor aflate în regiunea afectată, împreună cu indicaţii privind procedura de evacuare. De ce e în pericol zona.
Localitățile aflate la periferia Atenei sunt ameninţate de incendiul violent care a izbucnit duminică, 11 august, şi care ia amploare.
Incendiul a dus, aseară, la evacuarea oraşului istoric Marathon, cu o populaţie de peste 7.000 de locuitori, aflat la 40 de kilometri de Atena. Cel puţin alte cinci localităţi au fost evacuate la primele ore ale dimineţii, la fel ca şi două spitale, unul pediatric şi celălalt militar, în Penteli, la aproximativ 15 kilometri de capitală. Autorităţile au deschis stadionul olimpic aflat în nordul Atenei pentru a găzdui miile de persoane strămutate.
Au fost mobilizaţi peste 500 de pompieri şi aproape 30 de avioane au survolat zona. Prognoza de risc pentru luni, 12 august, conform autorităţilor elene, rămâne la nivelul „extrem de ridicat’”. Pompierii reușiseră până duminică după-amiază să controleze cele 33 din 40 de incendii izbucnite în ultimele 24 de ore.
La Bucureşti, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă transmite că modulul românesc specializat în stins incendii de pădure acţionează în Grecia, de duminică după-amiază, 11 august, în sprijinul salvatorilor eleni, în zonele puternic afectate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată şi pădure.
Focul încearcă să se apropie de Atena
Jumătate de ţară se află sub alertă roșie din cauza incendiilor de vegetație care au izbucnit în mai multe regiuni şi s-au apropiat de case. Focul se apropie de Atena, iar localităţi şi spitale din jurul capitalei sunt evacuate. Flăcările înalte de până la 25 de metri s-au răspândit din cauza vântului puternic.
O problemă care acutizează focul, semnalată de ministrul pentru criză climatică şi protecţie civilă, Vassilis Kikilias: temperaturi de 40 de grade Celsius, pe fondul vântului puternic. “Din păcate, intensitatea vânturilor va fi în continuare semnificativă în următoarele câteva ore şi este absolut esenţial ca cetăţenii din împrejurimi să urmeze instrucţiunile autorităţilor”, a subliniat și ministrul grec al Protecţiei Civile, Vassilis Vathrakogiannis.
„Lucrurile sunt foarte dificile și există o reapariție constantă, plouă de cenușă”, a declarat un pompier vizibil epuizat pentru televiziunea greacă, potrivit CNN.
La doi pași de Atena
La doi pași de Atena, un rezident și-a izbit mașina de un pin în timp ce încerca să scape de incendiu, potrivit Reuters. Mai la sud, în zona Dioni, un locuitor s-a confruntat cu nori de fum „sufocant”, în timp ce își stropea casa cu apă, potrivit Associated Press. „Vântul merge într-o direcție și apoi în cealaltă. Fumul e sufocant. Nu poți vedea sau respira”, a declarat Spyros Gorilas.
Deși incendiile de vegetație sunt obișnuite în verile grecești, oamenii de știință și climatologii spun că vremea neobișnuit de caldă și uscată legată de încălzirea globală face incendiile mai puternice și mai frecvente. Autoritățile elene s-au luptat cu zeci de incendii deja în această vară, după ce au suportat cele mai fierbinți luni iunie și iulie din istorie.
Ce cred experții climatici
Andrea Toreti, coordonatorul observatorului european şi global pentru secetă din cadrul Serviciului Copernicus, spunea că, odată ce efectele secetei devin vizibile, este deja prea târziu pentru a lua măsuri. „Trebuie să evităm să gândim în modul de urgenţă, (în schimb) trebuie să ne uităm la prevenţie şi pregătire”, a spus Toreti. Ţările mediteraneene, inclusiv Spania şi Italia, caută modalităţi de a-şi suplimenta rezervele de apă prin desalinizare, însă furnizorii au declarat că, în această vară, unităţile au fost în criză din cauza creşterii cererii.
Deși Grecia se confruntă cu probleme – seceta, incendii, căldură mare – a urcat o poziţie în topul preferinţei turiştilor europeni şi acum se află pe locul patru, în condiţiile în care 75% dintre cetăţenii de pe continent şi-au exprimat dorinţa de a vizita statul elen în următoarele luni, o creştere de şase puncte procentuale faţă de anul trecut, informează publicaţia Kathimerini.
Căldura te epuizează fără să-ți dai seama
„Recent, pe multe insule, cum ar fi Sifnos, Kythera, Karpathos și Creta, au fost dezvoltate rețele de trasee, nu pentru că acolo sunt, neapărat, excursioniști, ci pentru a prelungi sezonul turistic. Efectul este că invităm oamenii să meargă pe trasee fără a-i informa în prealabil cu privire la dificultățile pe care le vor întâmpina sau fără a-i avertiza să le evite în lunile de vară. „Anul trecut și în cel anterior, au murit turiști pe traseul de drumeție E4 din sudul Cretei, pe care l-am parcurs și eu. Sunt antrenat și cunosc terenul. L-am parcurs la începutul lunii mai cu un prieten de-al meu și ne-am trezit întrebându-ne: ‘Cum vom urca acest deal pe caniculă?’ Căldura te epuizează fără să-ți dai seama. Și la un moment dat ajungi la fundul sacului în ceea ce privește resursele fizice”, a explicat Zervas. El mai remarcă faptul că decesele au fost consemnate doar printre străini.