Pericol: 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre

“35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Celarevo (Serbia), la o altitudine de 1.287 de metri. Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională “Apele Române” – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România -Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c.”.

Potrivit ANAR, timpii estimaţi de către specialişti pentru propagarea poluării sunt de circa 24 – 30 de ore până la intrarea în ţară.

“Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de circa 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului. În acest moment, partea sârbă acţionează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată. Din dispoziţia conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin Lucaci, echipele Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secţiunea Baziaş”, precizează instituţia.

În eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România

Echipa de intervenţie de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severin este pregătită să acţioneze cu material tip “spill sorb” care va fi răspândit din bărci cu motor, “întrucât lăţimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant”.

Intervenţia de depoluare, ca şi prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele ANAR doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizaţii petroliere, menţionează sursa citată.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE