Birourile gigantului de streaming Netflix din Paris și Amsterdam au fost percheziționate de autoritățile franceze și olandeze în cadrul unei investigații privind frauda fiscală, spun surse judiciare franceze, citate de BBC.
Oficiali din cele două țări au cooperat în acest caz de când ancheta a fost deschisă în noiembrie 2022. Netflix nu a făcut încă niciun comentariu specific asupra perchezițiilor, dar insistă că respectă legile fiscale oriunde operează.
Biroul din Amsterdam reprezintă sediul operațiunilor companiei în Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Ancheta franceză este desfășurată de Procuratura Națională Financiară (PNF), o unitate specială folosită pentru anchetele privind criminalitatea cu guler alb de mare profil.
Se referă la suspiciuni de „mușamalizare a fraudelor fiscale grave și a muncii în afara registrelor”, potrivit PNF. Compania este, de asemenea, investigată pentru declarații fiscale pentru 2019, 2020 și 2021.
Netflix a continuat să încerce să-și minimizeze profiturile?
Sursele franceze au spus că autoritățile din Țările de Jos efectuează căutări simultane și că cooperarea dintre cele două țări durează de „multe luni”, după cum notează BBC.
Anul trecut, publicația de presă franceză La Lettre a raportat că până în 2021, Netflix din Franța și-a redus la minimum plățile de impozite, declarând cifra de afaceri generată în Franța către Țările de Jos. După ce a abandonat acest aranjament, a spus La Lettre, cifra de afaceri anuală declarată în Franța a crescut de la 47,1 milioane de euro (51,3 milioane de dolari; 39,6 milioane de lire sterline) în 2020 la 1,2 miliarde de euro în 2021.
Cu toate acestea, publicația spune că anchetatorii încearcă să stabilească dacă Netflix a continuat să încerce să-și minimizeze profiturile după 2021.
Netflix a ajuns în Franța în urmă cu mai bine de 10 ani, deschizându-și biroul din Paris în 2020. Are aproximativ 10 milioane de abonați în țară, potrivit agenției de presă AFP.
În ce a investit Netflix 250 de milioane de euro
În 2023, compania a declarat că a investit 250 de milioane de euro în producția de conținut francez, din care 50 de milioane au fost destinate lungmetrajelor. Producția sa de top de producție franceză include seria „Lupin” cu Omar Sy în rolul principal.
Producția reprezintă o reimaginare modernă a poveștilor clasice de la începutul secolului 1900 despre „hoțul domn” Arsene Lupin de scriitorul Maurice Leblanc – răspunsul Franței la detectivul britanic Sherlock Holmes. Versiunea Netflix a intrat în topul celor mai vizionate 10 emisiuni din 70 de țări diferite, se laudă platforma.
În 2022, un alt scandal a izbucnit în jurul Netflix: partajarea parolelor pentru serviciile de streaming online este împotriva legii, potrivit unei agenții guvernamentale. Oficiul pentru Proprietate Intelectuală (IPO) declara în 2022 că practica a încălcat legea drepturilor de autor.
În Marea Britanie este obișnuit ca oamenii care nu locuiesc împreună să-și partajeze parolele serviciului de streaming, în ciuda faptului că acest lucru este de obicei împotriva acordurilor privind termenii și condițiile. Netflix nu a indicat niciodată că va lua măsuri legale în astfel de cazuri, potrivit BBC.
IPO a eliminat de atunci referința la partajarea parolelor din ghidul său de pe site-ul guvernului. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt a confirmat că poziția juridică cu privire la partajarea parolelor nu s-a schimbat – și nici îndrumările IPO nu s-au schimbat. S-a spus că partajarea parolei este atât o chestiune penală, cât și civilă.
Alt scandal, tot platforma de streaming la mijloc
„Există o serie de prevederi în dreptul penal și civil care pot fi aplicabile în cazul partajării parolei, în cazul în care intenția este de a permite unui utilizator să acceseze opere protejate prin drepturi de autor fără plată”, se arăta într-un comunicat. „Aceste prevederi pot include încălcarea condițiilor contractuale, frauda sau încălcarea secundară a drepturilor de autor, în funcție de circumstanțe. „Acolo unde aceste prevederi sunt prevăzute în dreptul civil, ar fi la latitudinea prestatorului de servicii să ia măsuri prin instanțe, dacă este cazul”.
Nu există dovezi care să sugereze că oricare dintre principalii operatori de streaming video din Marea Britanie ar face acest lucru, nota BBC în 2022
Netflix a spus că dorește să „ușureze misiunea” persoanelor care împrumută conturile altora, ca să își creeze propriile conturi, să își transfere profilul într-un cont nou, precum și să creeze „sub-conturi” pentru ca oamenii să plătească suplimentar pentru familie sau prieteni. .
BBC a contactat atunci, de asemenea, operatorii de servicii de streaming Amazon și Disney pentru comentarii. Firma de cercetare Digital i a estimat că aproximativ un sfert dintre abonații Netflix din Marea Britanie – aproximativ patru milioane – își împărtășesc parolele.
Managerul de produs Matt Ross a declarat pentru BBC că partajarea contului „prezintă o provocare majoră” pentru Netflix și alte servicii de streaming. „În urma adăugării nivelului susținut de reclame, există în mod clar o oportunitate pentru Netflix de a genera venituri suplimentare semnificative, prin eliminarea partajării contului și convertirea celor care o fac în abonați de sine stătător”, a spus el.
Când Netflix era pe val
„Întrebarea rămâne totuși: ce motivează mai multe gospodării care au în comun un cont premium să facă acest lucru?”. În mai 2022, secretarul pentru Cultură de atunci, Nadine Dorries, a dezvăluit că este unul dintre cei care împărtășesc un cont.
“Mama mea are acces la contul meu, copiii au. Am Netflix, dar mai sunt patru persoane care pot folosi contul meu Netflix în diferite părți ale țării”, a spus ea Comitetului Digital, Cultură, Media și Sport.
Când Netflix era pe val în Marea Britanie și-a permis să glumească într-un tweet despre faptul că partajarea parolelor este obișnuită între prieteni și familie.
Citiți și: Un veac de singurătate te zdrobește. Filmul, în curând pe Netflix