Percheziții la rețeaua de cămătari. Pe 2 aprilie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, alături de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au desfășurat o serie de percheziții pe raza județelor Olt și Teleorman, precum și în municipiul București. Aceste percheziții fac parte dintr-un dosar penal care vizează activități ilegale de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj, infracțiuni care au afectat numeroase persoane din aceste zone.
Percheziții la rețeaua de cămătari. Cum funcționa camătăria în afaceri ilegale?
Conform cercetărilor, în anul 2022, cinci persoane au înființat o grupare infracțională organizată, în scopul obținerii unor beneficii financiare substanțiale. Aceștia acordau împrumuturi ilegale cu dobânzi lunare exorbitante, între 10% și 40%, un procent mult mai mare decât cel permis de legislația financiară din România, potrivit comunicatului transmis de DIICOT.
Grupul infracțional funcționa în afaceri care nu respectau reglementările legale în vigoare pentru entitățile financiare nebancare, aducându-și venituri ilegale din exploatarea vulnerabilității persoanelor care apelau la împrumuturi.
Liderul grupării, care lua toate deciziile legate de acordarea împrumuturilor, coordona activitatea întregii rețele, în timp ce ceilalți membri aveau sarcina de a urmări și recupera datoriile de la cei care apelau la împrumuturi. Aceștia, în schimb, aplicau amenzi și penalități, iar dobânzile erau constant majorate pentru a obliga debitorii să plătească cât mai mult.
Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, vizată de anchetă este familia interlopului Bercea Mondialu.

Amenințări și violență pentru recuperarea banilor
În cazul în care debitorii nu își achitau datoriile, membrii grupării infracționale recurgeau la metode violente, amenințări și acte de intimidare pentru a-i forța pe aceștia să plătească.
Astfel, sumele mari de bani obținute din activitățile ilegale au fost folosite de membrii grupării pentru achiziționarea de bunuri de lux, inclusiv autoturisme scumpe, case, apartamente și terenuri, toate acestea fiind dobândite în mod ilegal.
Percheziții la rețeaua de cămătari și măsuri legale: Acțiune coordonată cu sprijinul jandarmilor
În cadrul acțiunii, procurorii și polițiștii au executat percheziții în mai multe locații din județele Olt, Teleorman și municipiul București. Autoritățile au confiscat o serie de bunuri și documente esențiale pentru ancheta în curs.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, care au asigurat ordinea și securitatea pe parcursul desfășurării perchezițiilor.
În acest moment, persoanele implicate în activitățile ilegale sunt audiate la sediul DIICOT– Serviciul Teritorial Craiova. Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile se așteaptă ca dosarul să adâncească și mai mult cercetările, având în vedere amploarea rețelei infracționale și metodele folosite.

Drepturile procesuale ale persoanelor cercetate
Percheziții la rețeaua de cămătari. Este important de menționat că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele implicate în acest dosar beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală.
Totodată, este respectată prezumția de nevinovăție până la o decizie finală a instanței. Acesta este un principiu fundamental al sistemului judiciar românesc, ce garantează drepturile procesuale ale fiecărei persoane cercetate.