Percheziții la protestatarii violenți din fața BEC. Polițiștii Capitalei au efectuat astăzi, 25 martie 2025, 13 percheziții domiciliare în municipiul București și în județele Ilfov și Dâmbovița, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.
Acțiunea a fost coordonată de Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul Grupuri Infracționale Violente, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, potrivit unui comunicat transmis de Poliția Capitalei.
Incidentul din 9 martie 2025: violențe la protestul din fața BEC
Ancheta vizează evenimentele din data de 9 martie 2025, când mai multe persoane au participat la un protest spontan pe o stradă din Sectorul 3, în apropierea sediului Biroului Electoral Central (BEC).
La un moment dat, protestul a degenerat în acte de violență, unii dintre participanți atacând forțele de ordine și provocând pagube materiale semnificative. Martorii susțin că au fost aruncate obiecte dure în direcția jandarmilor și că mai multe societăți comerciale din zonă au fost vandalizate.
Ancheta a scos la iveală că distrugerile au fost provocate inclusiv prin incendiere, iar suspecții au utilizat obiecte contondente pentru a deteriora bunurile publice și private.
Percheziții la protestatarii violenți din fața BEC. 13 percheziții, 9 suspecți reținuți
În urma investigațiilor, polițiștii au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, fiind identificați nouă suspecți implicați în violențele de la protest.
Aceștia au fost duși la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru audieri, urmând să fie dispuse măsurile legale necesare.
Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului, fiind vizate infracțiunile de ultraj, distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Autoritățile subliniază că perchezițiile au fost efectuate în conformitate cu legislația în vigoare, respectând principiul prezumției de nevinovăție.
Percheziții la protestatarii violenți din fața BEC. Consecințele juridice ale incidentului
Forțele de ordine tratează cu seriozitate orice formă de violență împotriva autorităților și a bunurilor publice. Cei găsiți vinovați riscă pedepse severe, inclusiv închisoare, în funcție de gravitatea faptelor comise.
Acțiunile de percheziție și reținere fac parte dintr-un efort mai amplu al Poliției Capitalei de a menține ordinea publică și de a preveni astfel de incidente în viitor.
Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.