Percheziții la CFR Călători. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus măsura controlului judiciar pentru 21 de inculpați, după perchezițiile desfășurate la CFR Călători.
Aceștia sunt acuzați că au manipulat sistemul de rezervări și au emis bilete fictive pentru elevi, generând un prejudiciu semnificativ pentru bugetul Ministerului Transporturilor.
Percheziții la CFR Călători: Angajați acuzați de fraudă
Marți dimineață, procurorii au efectuat percheziții la sediul CFR Călători, vizând 35 de controlori de tren suspectați că au accesat ilegal bazele de date ale companiei și au fraudat sistemul de bilete.
Potrivit surselor judiciare, între 2022 și 2023, aceștia au folosit tabletele de serviciu, atât în timpul programului, cât și în afara acestuia, depășindu-și limitele autorizării.
Anchetatorii au descoperit că angajații CFR Călători:
- Blocau locuri în vagoane, inclusiv în trenuri pe care nu le deserveau, restricționând artificial vânzarea biletelor prin canalele oficiale.
- Emiteau bilete gratuite fictive pentru elevi, decontând ilegal aceste tichete și prejudiciind bugetul Ministerului Transporturilor.
21 de inculpați plasați sub control judiciar
După reținerea inițială a mai multor angajați, procurorul de caz a decis măsura controlului judiciar pentru 21 de inculpați. Restul suspecților sunt cercetați în stare de libertate.
Poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au făcut, marţi, 39 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 7 judeţe, inclusiv la sediul CFR Călători, într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.
Printre persoanele vizate de anchetă se numără Sorin Preda, directorul Comercial al CFR Călători, și Doru Bărbuș, șeful Serviciului Vagoane Speciale.
Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile verifică impactul financiar al fraudei și posibilitatea ca alte persoane să fie implicate în schemă.
Ancheta ar putea fi preluată de DIICOT
Acuzațiile formulate în acest dosar, abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune, ar fi de competența DIICOT, au dezvăluit surse judiciare.
„Nu este exclus ca speța să fie declinată către DIICOT. Însă, probele sunt subțiri. Percheziții informatice la o tabletă și un telefon…”, a precizat aceeași sursă.
Despre modul în care însoțitorii de tren blocau anumite locuri în vagoane, sursa Oficiul de stiri a explicat: „Controlorii pot rezerva anumite locuri prin aplicația pe care o au în tablet din dotare în funcție de solicitări. Pot fi parlamentari printre clienți, sau oameni care călătoresc frecvent pe anumite rute. Asta nu înseamnă că nu le încasa banii. Banii tot la CFR ajungeau și le elibera bilete în tren”.
Percheziții la CFR Călători. Impactul economic
Această schemă a prejudiciat grav bugetul Ministerului Transporturilor, iar anchetatorii continuă investigațiile pentru a stabili valoarea exactă a pagubei.
Procurorii analizează acum toate datele obținute în urma perchezițiilor, iar în funcție de evoluția cazului, nu sunt excluse noi rețineri sau extinderea cercetărilor asupra altor angajați ai CFR Călători.