Percheziții DNA la spitalele din Iași. În data de 10 arilie 2025, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a desfășurat o serie de percheziții la două dintre cele mai mari spitale din Iași: Spitalul Clinic de Urgență Iași și Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. Perchezițiile sunt parte dintr-o anchetă penală privind fapte de corupție, iar în urma acestora se suspectează că mai mulți medici din aceste instituții ar fi primit șpăgi pentru efectuarea unor operații sau pentru emiterea de documente medicale care să faciliteze obținerea de certificate de handicap sau pensii.
În acest caz, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iași al DNA au obținut autorizările legale necesare din partea instanței pentru a desfășura acțiuni de percheziție în 12 locații din municipiul Iași.
Percheziții DNA la spitalele din Iași
În cadrul cercetărilor, autoritățile române au investigat suspiciuni de corupție care ar fi avut loc în perioada 2020-2025. În cadrul acestei anchete, medicii din spitalele vizate sunt acuzați că au solicitat și primit mită pentru diverse proceduri medicale, inclusiv operații.
De asemenea, aceștia ar fi fost implicați în eliberarea de documente medicale false, care au permis unor persoane să obțină ilegal certificate de handicap sau pensii. Aceste documente frauduloase ar fi fost folosite pentru a înlesni obținerea de beneficii sociale necuvenite.
Procurorii DNA, împreună cu lucrători ai Direcției Generale Anticorupție, Brigăzii de Operațiuni Speciale Iași și Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, au desfășurat perchezițiile în dimineața zilei de 10 aprilie 2025, într-un efort de a identifica și aduna probe suplimentare care să dovedească faptele de corupție.
Care sunt locațiile vizate și operațiunile efectuate?
Perchezițiile au avut loc la 12 locații, dintre care două sedii de instituții publice de sănătate – Spitalul Clinic de Urgență Iași și Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. Celelalte locații percheziționate au fost domiciliile unor persoane fizice suspectate de implicare în această rețea de corupție.
Operațiunile de percheziție au fost coordonate de procurorii DNA din Iași, care au colaborat cu ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție și cu lucrători din diverse județe ale României, inclusiv Brăila, Mureș, Buzău, Neamț, Tulcea, Vrancea, Iași, Harghita, Maramureș, Galați, Botoșani, Covasna, Suceava, Bacău și Vaslui.
De asemenea, Brigada de Operațiuni Speciale Iași și Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași au oferit suport logistic și operativ pe durata derulării acestor percheziții.
Implicații legale și repercusiuni. Percheziții DNA la spitalele din Iași
Acest dosar reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva corupției din sectorul public din România, în special în sectorul sănătății.
Corupția în spitale nu este o problemă nouă, însă astfel de percheziții masive arată determinarea autorităților de a eradica aceste practici ilegale.
Dacă acuzațiile vor fi confirmate, medicii și funcționarii publici implicați în acest caz riscă pedepse severe, inclusiv închisoare și pierderea locurilor de muncă.