47 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în mai multe județe au fost efectuate în această dimineață sub coordonarea procurorilor DIICOT şi a ofiţerilor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice. Prejudiciul total rezultat din vânzarea frauduloasă de terenuri, de către escroci imobiliari, depășește 13 milioane de euro.
Dosarul în care au fost efectuate cele 47 de percheziții domiciliare vizează săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, uz de fals, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, punerea în circulaţie de instrumente de plată fără numerar falsificate, înşelăciune, spălarea banilor şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Pe lângă București, s-au aflat în vizorul anchetatorilor locuințe din județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călăraşi, Braşov, Ilfov şi Maramureş.
Percheziții de amploare la mai mulți escroci imobiliari. Gruparea infracțională a fost constituită în 2021
Conform unui comunicat al DIICOT, în toamna anului 2021, patru persoane au constituit un grup infracţional organizat, la care, pe parcurs, au aderat ori ar fi acordat sprijin alţi 28 de membri. Acțiunile în forță ale oamenilor legii, sub coordonarea procurorilor DIICOT şi a ofiţerilor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, au vizat destructurarea acestei grupări care a obţinut milioane de euro din vânzarea care aparţineau unor firme cu acţionariat străin şi care nu au desfăşurat activităţi comerciale în ultimii ani.
Percheziții de amploare la mai mulți escroci imobiliari. 13.700.000 de euro, prejudiciu
Membrii structurii au acţionat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024, în scopul obţinerii unor mari sume de bani rezultate din vânzarea frauduloasă a terenurilor aparţinând mai multor societăţi comerciale cu acţionariat preponderent străin şi care nu au desfăşurat activitate comercială în ultimii ani. Foloasele patrimoniale vizate au constat în imobile evaluate la aproximativ 13.700.000 de euro, suma rezultată din vânzarea fără drept a unui teren aflat în proprietatea statului român – evaluat la 469.300 de euro, precum şi 60.000 de euro şi 1.813.113 dolari americani, existenţi în conturile altor societăţi.