Pentru prima dată: Dezvăluiri din biblioteca lui Darwin

Charles Darwin este celebrul naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în „Originea speciilor” (1859).

De la o lucrare despre cobai epileptici până la romanul lui Elizabeth Gaskell pe care îl adora…Pentru prima dată au fost făcute dezvăluiri din biblioteca lui Charles Darwin. Ceva neașteptat?

Totul a fost publicat online, iar proiectul a presupus aproape două decenii de muncă minuţioasă, asemănătoare cu cea a unui detectiv, pentru a găsi miile de cărţi, jurnale, broşuri şi articole din biblioteca naturalistului, potrivit The Guardian.

Aici puteți vedea unele dintre dezvăluiri.

John van Wyhe, academicianul care a condus acest efort „copleşitor”, a declarat că acesta arată amploarea extraordinară a cercetărilor lui Darwin asupra lucrărilor altora.

12 februarie 2024 Darwin, o enciclopedie
Darwin o enciclopedieFacebook Rador

Dezvăluiri: Ce făcea Darwin când era elev

Catalogul de 300 de pagini publicat de Darwin Online conţine 7.400 de titluri din 13.000 de articole, inclusiv reviste, broşuri şi comentarii. Unele dintre cărţi datează din perioada de elev a lui Darwin, cum ar fi „A history of England” (1821) a lui Oliver Goldsmith, pe care a câştigat-o ca premiu, sau manualul de geografie antică al directorului său.

Cercetătorii au folosit uneori înregistrările licitaţiilor pentru a reconstitui poveştile.

De exemplu, un dosar de vânzări la licitaţie arată că Darwin avea o copie a unui articol din 1826 al ornitologului John James Audubon, „Account of the habits of the Turkey Buzzard (Vultura aura)”, în special pentru a demasca opinia generală cu privire la puterea sa extraordinară de a mirosi”.

Dezvăluiri: Noua listă a bibliotecii

În 2019, a apărut la licitaţie un exemplar al romanului „Wives and Daughters” din 1880 al lui Elizabeth Gaskell. O notă din acesta consemnează: „Nu am găsit nimic: Această carte a fost una dintre marile favorite ale lui Charles Darwin şi ultima carte care i-a fost citită cu voce tare”.

Listele anterioare cu ce se afla în biblioteca lui Darwin acopereau doar aproximativ 15% din ceea ce se afla de fapt în ea, a declarat van Wyhe.

Noua listă arată că Darwin avea volume despre o gamă variată de subiecte, inclusiv biologie, geologie, filozofie, psihologie, religie, agricultură, artă, istorie şi călătorii.

12 februarie 2024 Dezvăluiri din vasta bibliotecă darwiniană
Dezvăluiri din vasta bibliotecă darwinianăPUNENEWS

Citiți și: 

Dezvăluirile reprezentantului Rusiei la ONU: „Serviciile americane de informații au acţiuni de racolare”

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE