De Anul Nou, oamenii țin cont de tot felul de „reguli” pentru a atrage bunăstarea, fericirea, la modul general norocul . Superstițiile datează din cele mai vechi timpuri, iar întreaga omenire, inclusiv mulți români, le respectă și în ziua de azi. Ce poartă noroc de Anul Nou – tradiții și superstiții.
În ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, o data cu el, aruncăm afară din casă şi norocul. De asemenea, nimeni nu trebuie să aibă nicio datorie pe când începe noul an. În caz contrar, aceştia vor rămâne datori întreg anul.
De asemenea, o bine cunoscută superstiţie spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influenţa tot anul. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion în timp ce cele brunete poartă noroc. Dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.
La români, conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou românii trebuie să facă cât mai mult zgomot pentru a alungă toate spiritele rele.
Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care românii le au în noaptea de Anul Nou dar şi în prima zi a noului an, colindele joacă un rol extrem de important. Printre acestea trebuie neapărat să amintim Sorcova şi Plugușorul și aceasta deoarece din bătrâni se spune că aduc noroc.
Ce poartă noroc de Anul Nou la unele popoare
Există multe tradiții și superstiții în ceea ce privește norocul de Anul Nou, care seamănă între ele la multe popoare. Unele dintre acestea însă sunt specifice doar unor anumite popoare. Cum ar fi faptul că danezii păstrează un an întreg farfuriile mai fragile, pe care le sparg cu voioşie la uşile prietenilor în noaptea de Revelion. Aceasta deoarece tradiţia spune că dacă sunt mai multe cioburi, gazdele vor avea mai mult noroc.
Danezii nu sunt singurii care îşi manifestă într-un mod aparte bucuria, fiecare popor are obiceiuri de Anul Nou care la prima vedere par ieşite din comun.
În Belgia, fermierii le urează de Anul Nou “La mulţi ani!” şi animalelor, pentru că astfel cred ei că le va merge bine în gospodărie tot anul. Irlandezii îşi pun membrii familiei şi prietenii să intre în casă pe uşa din faţă şi să iasă pe cea din dos (astfel ei alungă ghinioanele şi cheamă norocul. Englezii au pretenţii în ceea ce priveşte primul oaspete care le trece pragul după miezul nopţii. Ei preferă o persoană înaltă, cu părul negru, pentru că ea le aduce norocul în casă.
Elveţienii cred că vor avea un un an nou reuşit dacă lasă să le cadă din farfurieâ puţină frişcă. Gongul de la miezul nopţii sună de 108 ori în Japonia, această cifra semnificând numărul de păcate pe care le face un om timp de un an (se spune că ascultând gongul, ei se purifică). În Canada, de Revelion se spune că este timpul pentru “baia ursului polar”, iar persoane de toate vârstele înoată în apa aproape îngheţată.
Noroc de Anul Nou – Strugurele de la miezul nopții
Un obicei pentru noroc de Anul Nou de la spanioli a fost preluat de ceva vreme de români – și nu numai de ei. Este vorba despre „strugurele de la miezul nopții” sau tradiţia celor 12 boabe de struguri. Secretul este să termini de mâncat boabele atunci când ultimul gong indică trecerea în noul an. Dacă reuşeşti, vei avea noroc!
La ruși se spune că „Anul va fi aşa cum îl întâmpini”. De aceea, gospodinele pregătesc multe bucate, pentru ca anul nou să fie roditor şi bogat (pe masă se pun aproximativ zece feluri de mâncare). În Grecia se coace pâine în care se ascunde un bănuţ. Cine găseşte bănuţul acela va fi cu noroc tot anul. În Italia cine vrea să aibă noroc în noul an, în noaptea de Revelion poartă lenjerie roşie peste care îmbracă ceva nou, ceva vechi şi ceva de împrumut!
În Scoţia, ţara castelelor cu stafii, norocul îl aduce primul venit în casă , care trebuie să fie un bărbat înalt, brunet care are într-o mână o bucată de fier şi un pantof, şi în cealaltă mână o sticlă de whisky! Olandezii mănâncă gogoşi rotunde. Acestea simbolizeaza închiderea unui ciclu de viaţă şi se spune că aduc noroc. O tradiţie deosebită o reprezintă vizitele pe care le fac olandezii în noaptea de Anul Nou la rude şi prieteni, iar cei care primesc oaspeţi trebuie să îi întâmpine pe aceştia cu masa plină.
Alergatul cu valiza
Mai este și sărutul de la miezul nopții, despre care se presupune că aduce noroc, potrivit Parade. „Sunt șanse să fi auzit despre această superstiție romantică de NYE! Dar știai că se spune că un sărut la miezul nopții este noroc în ceea ce privește viața ta amoroasă? Pe cine săruți când vine miezul nopții de Revelion se presupune că relația ta cu acea persoană va dura tot anul”, notează cei de la Parade. Nu în ultimul rând, potrivit aceleiași surse, alergatul cu valiza goală aduce noroc!
Dacă ți-au lipsit călătoriile în ultimii ani, atunci poate ar trebui să încerci această superstiție de Anul Nou care provine din Columbia. Se crede că a trage de o valiză goală (chiar dacă alergați cu ea doar în jurul blocului și înapoi) va aduce un an plin de aventură și călătorie.
Lista obiceiurilor de prin lume adunate este lungă, esenţialul este că toate au un scop comun: să aducă un An Nou plin de noroc! Ceea ce vă dorim să aveți în Noul An.
Citiți și: Previziuni Anul Nou 2025. Cu ce se va confrunta România