Pentagon: eroare de 6,2 mld. de dolari

Valoarea armelor trimise de Pentagon Ucrainei a fost supraevaluată cu circa 6,2 miliarde de dolari în ultimii doi ani – aproximativ dublul estimărilor inițiale – rezultând un surplus de bani ce va fi utilizat pentru viitoarele pachete de securitate.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că o analiză detaliată în contabilitate a constatat că serviciile militare au folosit costurile de înlocuire mai degrabă decât valoarea contabilă a echipamentelor care au fost scoase din stocurile Pentagonului și trimise în Ucraina.

Ea a spus că după calculele finale, a existat o eroare de 3,6 miliarde de dolari în anul fiscal curent și de 2,6 miliarde de dolari în anul fiscal 2022, încheiat la 30 septembrie trecut.

Drept urmare, departamentul are acum bani suplimentari pe care să îi folosească pentru a sprijini Ucraina în timp ce își continuă contraofensiva împotriva Rusiei.

Greșeala a fost observată pe măsură ce anul fiscal se încheie, iar finanțarea din planul aprobat de Congres se apropie de limită.

„Suma se va întoarce în bugetul alocat pentru viitoarele acțiuni ale Pentagonului”, a spus Singh.

Oxigen pentru contraofensivă

Dezvăluirea vine în timp ce Ucraina avansează cu primele etape ale contraofensivei sale, într-un efort de a disloca forțele Kremlinului de pe teritoriul pe care l-au ocupat de la invazia la scară largă din februarie 2022.

Contraofensiva s-a confruntat cu un teren puternic minat, fortificații și o defensivă întărită, potrivit lui Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei.

Între timp, Rusia a bombardat regiunea Kiev cu zeci de drone Shahed, într-un asalt menit să găsească lacune în protecția aeriană ucrainiană, după aproape 16 luni de război.

Potrivit declarațiilor, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 32 din cele 35 de drone lansate de Rusia marți dimineață (21 iunie, n. red.).

Pentagonul a folosit în mod repetat autorizarea prezidențială pentru a scoate arme, muniții și alte echipamente din depozite, astfel încât acestea să poată ajunge în Ucraina mult mai repede decât dacă ar fi folosit sistemul de achiziții.

Finanțare extinsă mai ales pentru, probabil, Patriot

Pe baza estimărilor de la 13 iunie, de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie 2022, SUA alocaseră Ucrainei peste 40 de miliarde de dolari în asistență de securitate.

Pe de altă parte, odată calculele refăcute, ajutorul a fost de mai puțin de 34 de miliarde de dolari.

Oficialii nu au reușit să ofere totaluri exacte pentru suma de bani rămasă pentru alocări de arme și muniții din depozitele SUA, sau pentru Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, care oferă finanțare pe termen mai lung pentru achiziționarea de arme, inclusiv unele dintre sistemele de apărare aeriană mai mari, precum sistemele Patriot.

22 iunie 2023

SUA au aprobat până acum patru runde de ajutor pentru Ucraina, ca răspuns la invazia Rusiei, în valoare totală de aproximativ 113 miliarde de dolari, o parte din acești bani fiind destinată reaprovizionării echipamentelor militare americane care au fost trimise în prima linie.

Congresul a aprobat cea mai recentă rundă de ajutor în decembrie, în valoare totală de aproximativ 45 de miliarde de dolari, destinați atât pentru Ucraina, cât și pentru aliații NATO.

Deși pachetul a fost conceput să dureze până la sfârșitul actualului an fiscal american, în septembrie, situația depinde, de fapt, de evenimentele de pe teren, în special pe măsură ce noua contraofensivă se intensifică.

Oficial, „cât timp este nevoie”. Neoficial, „are we there yet?”

Președintele Joe Biden și liderii din securitatea națională americană au declarat în mod repetat că Statele Unite vor ajuta Ucraina „atâta timp cât este nevoie” ca să respingă forțele ruse.

În mod privat însă, potrivit surselor administrația de la Casa Albă i-a avertizat pe oficialii ucraineni că există o limită a răbdării atât în Congres, destul de divizat în acest moment, cât și în opinia publică americană, iar costurile unui război fără final clar pot complica situația.

Membrii Congresului i-au presat în mod repetat pe liderii Departamentului Apărării să furnizeze informații despre cât de aproape urmăresc SUA ajutorul acordat Ucrainei pentru a se asigura că nu este supusă fraudei sau că nu ajunge pe mâini greșite.

Pentagonul a spus că are un „program robust” pentru a urmări ajutorul pe măsură ce acesta trece granița cu Ucraina și pentru a-l urmări odată ce ajunge acolo, în funcție de sensibilitatea fiecărui sistem de arme.

Singh a mai adăugat că greșeala contabilă nu va afecta livrarea de ajutoare Ucrainei, deja în curs.

author avatar
Cristian Iovițu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE