back to top
spot_img

Pensionare la 60 de ani, fără penalizări. Ministrul Muncii a dat detalii

Care sunt condițiile necesare, dar și care sunt cei care vor fi penalizați

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat cine sunt românii care pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani fără a suferi penalizări, în contextul noii legi a pensiilor care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.

3 aprilie 2024
Pensionare la 60 de ani fără penalizări

Pensionare la 60 de ani, fără penalizări

Una dintre categoriile de persoane care pot beneficia de pensie anticipată fără penalizare este reprezentată de cei care au muncit în condiții deosebite sau speciale. Conform noilor reglementări:

  • Pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare.
  • Pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

3 aprilie 2024
Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu

Cine se poate pensiona anticipat, cu penalizări

Există și o altă categorie de români care se pot pensiona anticipat, fără a fi penalizați. Este vorba despre bărbații care pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de minim 40 de ani.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani și avem și o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă ești bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poți să ieși la 60 de ani fără nicio penalitate.”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu în emisiunea România Politică de la Prima News.

3 aprilie 2024 Calculul pensiei după noua lege
Pensionare la 60 de ani fără penalizări Ministrul Muncii a dat detalii
author avatar
Raluca Dan Redactor
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...