Ultima decizie CCR privind pensiile militare a fost luată cu încălcarea constituției, acuză ofițeri în rezervă din Armata României. Mai mult, judecătorii Curții ar fi încălat propria decizie, luată în anul 2000.
Decizia CCR din 11 martie 2025 privind pensiile militare a stârnit revoltă și proteste din partea cadrelor militare, pensionari din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Legea pensiilor militare a fost respinsă de Curtea Constituțională a României (CCR), care a admis contestația făcută de Avocatul Poporului. Față de acest aspect, Anișoara Winzer, ofițer în rezervă MApN, a semnalat, pentru Oficiul de stiri, cum sunt discriminați rezerviștii de către CCR.
Pensiile militare. Decizie CCR cu încălcarea constituției
Concret, ofițerul în rezervă a semnalat că CCR a invocat, pentru a respinge legea pensiilor militare, articolul 16 din Constituția României. Or, același articol din Constituție a fost invocat și în Decizia CCR nr. 20/02.02.2000. Decizia CCR stabilește clar si precis faptul că pensiile militare nu pot fi desființate și nici afectate, pentru că sunt pensii de serviciu, acestea neconstituind nicidecum un privilegiu, ci o compensare a unor interdicții, constrangeri și restrângeri de drepturi fundamentale și constituționale, cu care se confruntă în egală măsură, 2 categorii de cetățeni români, mai exact militarii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională și magistrații.

„Faptul că legea privind actualizarea soldelor pensionarilor militare cu cele ale activilor a fost contestată de către Avocatul Poporului, în persoana Renatei Weber, a fost amânata de 4 ori și, în data de 11 martie 2025, a fost declarată neconstituțională în ansamblu său, invocandu-se art.16 din Constituție rezultă clar că cei 9 așa-ziși judecători care ar fi trebuit sa cunoască Decizia nr.20/2000, ori au facut-o cu rea-credință, ori au avut amnezie totală.”, susține Anișoara Winzer.
Cum sunt discriminați rezerviștii
Într-o analiză privitoare la pensiile militare, ofițerul arată că, acum, art.16 din Constituție este invocat în neconstituționalitatea legii, iar în Decizia 20/2000, CCR a invocat același art. 16 din Constituție ca fiind constituțional. „Este o contradicție totală pentru cele doua categorii de militari/magistrati pentru aceeași speță juridică.”, a subliniat Anișoara Winzer. În Decizia CCR din anul 2000 se arată: „Curtea Constituțională reține că instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare și pentru magistrați nu reprezinta un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensație parțiala a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supuna militarii și magistrații.”.

Pensiile militare, desființate ilegal în 2011
Referitor la pensiile militare atrage atenția și faptul că, în anul 2011, atunci când au fost efectiv desființate pensiile militare de stat, militarii nu au fost informați despre Decizia nr.20/2000 care statua egalitatea între pensiile militare și cele ale magistraților. Mai mult, din 2011 si până în prezent CCR nu a făcut uz de propria decizie anterioară, pentru a rezolva miile de sesizări privind desființarea pensiilor militare de stat din tot sistemul național de aparare, ordine publică și securitate națională. Din această cauză, la nivel de țară au fost si sunt mii de procese pe rol, susține Anișoara Winzer. Asta în ciuda faptului că factorii de decizie din Parlament și Guvern care au decis tăierea drepturilor militarilor știau despre Decizia nr.20/2000.
Pensiile militare. Decizie CCR cu încălcarea constituției
Pensiile militare. Decizie CCR cu încălcarea constituției. „Cum va reacționa acum sistemul, constatat fiind la acest moment că Legea nr. 119/2010 care a desființat pensiile militare de stat, a fost adoptată și aplicată greșit, cu încălcarea flagrantă a Deciziei nr. 20/02.02.2000 a CCR, în ceea ce privește pensiile militarilor, ceea ce echivalează cu încălcarea și subminarea ordinii constituționale de către Parlamentul și Guvernul de la acea vreme, precum și de către instituțiile statului care au aplicat legea menționată.”, precizează ofițerul. Totodată, Legea 223/2015 a fost legiferată și modificată încalcând aceeași Decizie a CCR. În plus, cu încălcarea aceleiași decizii, pensiile militare de serviciu au fost introduse ca și pensii speciale în PNRR.
O altă întrebare legată pensiile militare: ce se întâmplă din punct de vedere al legalității, cu deciziile de pensii emise în baza unei legi care a fost adoptată și aplicată în mod greșit, abuziv și ilegal, respectiv cu încălcarea Deciziei nr. 20/02.02.2002 a CCR?
CITIȚI ȘI: Pensiile militare. Ce se întâmplă după decizia CCR. Exclusiv Oficiul de stiri Marius Apostol / VIDEO
Atunci când va suna alarma generală, să plece la mobilizare judecătorii CCR, Renate Weber, parlamentarii, ministrul Apărării, civilii(pentru că lor li s-au mărit pensiile) și toți cei cu pensii speciale. Țară frumoasă, păcat că e locuită de cine nu trebuie.
Așa să fie!
Nu înțeleg, oare ce are CCR cu militari de nu îi înghite , și le subminează drepturile la pensie
Nimeni nu intelege, de ce CCR-ul uraste atat de mult Armata Romaniei si ii hartuie mereu, respingand orice document care face referire la recalcularea pensiilor militare. Din cate stiu hartuirea morala se pedepseste cf Legii nr.296/27 nov.2024.
Am un frate(80 ani) , fost polițist, care are 31 ani în poliție, ieșit la pensie în 1997 și are o pensie cu aprox 2000 lei mai mica decât cei care au ieșit mult mai târziu, dar cu numai 20 ani de activitate.
Acesta e Statul Roman unde se “promovează” echitate, egalitate de șanse, nediscriminare, bla, bla, etc.
Treaba e buna.Asta din cauza ca toată armata,politia,etc îi linge în cur pe CCR iști și politicieni.Nu se vede clar ce prompt se executa ordinele…
Un articol care din pacate nu dovedeste decat lipsa de intelegere a fenomenului. Da, CCR a dat aceasta decizie cu incalcarea atributiilor si a Constitu’iei, si chiar a propriilor decizii, dar asta nu are nicio legatura cu subiectul articolului, recte decizia 20/2000, pentru ca: 1. Decizia 20 a fost emisa pentru a apara pensiile magistra’ilor, nu pentru a statua drepturile militarilor. Atunci CCR a statuat ca Magistra’ii lucreaza in conditii similare militarilor si sunt supusi unor privatiuni similare celor ale militarilor, nu invers, ceea ce este o mare diferenta. 2. Dupa aceasta decizie a urmat decizia 900/2020 in care aceeasi CCR spunea ca „militarii, poliţiştii sau funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor nu au un statut constituţional şi legal similar magistraţilor, aceştia nebeneficiind de garanţiile de independenţă specifice magistraţilor”.Asadar ca ne place sau nu, ca e corect sau nu moral, si chiar juridic, nu e vorba despre o discriminare aici. 3. Decizia in cauza se leaga de un alt aspect al discriminarii care nici el nu are legatura cu problemele ridicate de Avocatul Poporului. Nu scrie nicaieri in Constitutie si nici in vreo decizie a CCR ca pensiile militarilor nu pot fi schimbate, ca nu poate fi modificata baza de calcul, cu atat mai mult cu cat sunt considerate -e adevarat, gresit, as spune pervers,-necontributive, si retineti, CCR a spus ca DOAR PARTEA CONTRIBUTIVA A PENSIILOR NU POATE FI AFECTATA. Drept urmare, pensiile militarilor fiind considerate necontributive, pot fi modificare cum vor guvernantii, pentru ca asa vor ei si asa a decis CCR. a nu se intelege ca sustin aceste puncte de vedere, dar ce cred eu sau ce vreau este una, iar deciziile CCR este alta. Dar nu mai creati subiecte sau argumente false, pentru ca nu ajuta la nimic.
Ce va mai miră? Chiar CCR spune ca tara ar fi întrat în RAHAT dacă respectau Constitutia ! Recunosc deci ca avem o Constituție de RAHAT.De ce sa mai fie respectata
Dacă această curte constituțională își permite să își bată joc de constituție militarii pentru ce ar trebui să o respecte?
Si nu se poate faceplangere penala pentru abuz in serviciu? Cei de la CCR sunt deneatuns?
Pensiile speciale militare trebuie desființate și punctum!
După ce că se pensionează la vârste fragede cu pensii uriașe nemuncite, mai au și nesimțirea să ceară tot mai mult, acești paraziți suferă de misecuvenism.
Pensiile speciale militare sunt plătite din împrumuturi cu dobânzi foarte mari, iar aceste datorii sunt suportate de angajații din privat, care au ajuns sclavii specialilor.
Tu esti un dobitoc, habar nu ai gunoiule, ce traieste un militar.
Nimeni nu intelege, de ce CCR-ul uraste atat de mult Armata Romaniei si ii hartuie mereu, respingand orice document care face referire la recalcularea pensiilor militare. Asta este discriminare si hartuire totodata. Toate celelalte categorii de pensionari au beneficiat de marea recalculare a pensiilor, numai pensionarii militari NU.
Din cate stiu hartuirea morala se pedepseste cf Legii nr.296/27 nov.2024.