O propunere de modificare a legislației privind pensiile a fost recent depusă la Senat, având ca obiectiv principal creșterea pensiilor pentru agricultori. Documentul propune modificări care ar putea aduce beneficii semnificative pentru această categorie defavorizată de beneficiari ai sistemului public de pensii.
Pensiile care ar putea fi dublate. Autoritățile au uitat de această categorie
Potrivit propunerii legislative, punctajul acordat agricultorilor pentru fiecare an de muncă ar urma să fie majorat de la 0,57255 puncte la un punct de pensie. Această modificare ar putea dubla practic valoarea pensiilor pe care le încasează aceștia în prezent. Mai exact, pentru fiecare an de contribuție în cadrul unităților agricole cooperatiste sau pentru fiecare an de muncă în gospodăriile individuale din zonele necooperativizate, punctajul anual ar urma să fie de 1 punct, informează Avocat.net.
Foștii CAP-iști nu-și pot asigura nevoile de bază
În expunerea de motive care însoțește proiectul de lege sunt subliniate discrepanțele uriașe care există între pensiile agricultorilor și cele ale altor categorii de pensionari, iar acest lucru este considerat a fi drept o formă de discriminare. De asemenea, se menționează faptul că pensiile reduse ale foștilor lucrători din agricultură nu le asigură un trai decent după o viață de muncă grea și îndelungată, ceea ce îi expune la dificultăți economice reale, pentru că ei nu-și pot asigura nevoile de bază. Astfel, eu abia reușesc să-mi cumpere alimente și medicamente.
Numărul acestor pensionari este de 3 ori mai mic decât în anul 2015
În cazul adoptării proiectului de lege, aproximativ 150.000 de pensionari care și-au desfășurat activitatea în domeniul agricol ar beneficia de aceste modificări. Astfel, ei ar putea primi pensii mai mari și, implicit, ar beneficia de o mai bună protecție socială.
În expunerea de motive este menționat faptul că majorarea propusă nu ar fi o povară excesivă pentru bugetul de stat, având în vedere că numărul pensionarilor din agricultură este în scădere constantă, de la un an la altul.
În prezent, numărul pensionarilor din agricultură este de aproape trei ori mai mic decât în anul 2015, când numărul acestora era de aproape 465.000.
Este important de menționat că pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și apoi publicat în Monitorul Oficial.