Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, sâmbătă, 12 aprilie 2025, tradiționalul Pelerinaj de Florii din București. Procesiunea religioasă pentru catolici este programată duminică, 13 aprilie 2025.
Pelerinaj de Florii în București 2025
Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor anunță că organizează sâmbătă, 12 aprilie 2025, în Bucureşti, Pelerinajul de Florii, la care vor participa ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi mireni din Capitală şi din judeţul Ilfov, potrivit unui comunicat oficial, citat de news.ro. Procesiunea religioasă pentru catolici este programată duminică, 13 aprilie 2025.
Credincioșii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici sărbătoresc duminică Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.
Ceremonia deschide Săptămâna Sfântă, care amintește de Patimile lui Cristos și culminează cu Sărbătoarea Învierii Domnului, Paștele, sărbătorit în acest an împreună de credincioșii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici pe data de 20 aprilie.
Pelerinajul va începe la Mănăstirea Radu Vodă şi se va desfăşura pe următorul traseu: Bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, Piaţa Unirii (latura de Est şi Nord), Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche (prima oprire) – Piaţa Unirii (latura de Vest), Crucea brâncovenească (a doua oprire), Colina Bucuriei – Catedrala Patriarhală.
Procesiunea se va încheia la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinați de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Citește și: Mesaje de Florii. Cele mai frumoase urări pentru cei cu nume de flori
Momentele principale la Pelerinajului de Florii din București 2025
- 14:30 – Slujba Vecerniei la Mănăstirea Radu Vodă;
- 16:00 – la Mănăstirea Radu Vodă va avea loc sfințirea ramurilor de salcie, care vor fi apoi oferite credincioșilor prezenți;
- 16:30 – plecare în procesiune de la Mănăstirea Radu Vodă spre Catedrala Patriarhală;
- 17:35 – oprire la Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche, unde procesiunea va fi întâmpinată de preoții și credincioșii acestei biserici;
- 17:50 – procesiunea ajunge la Crucea brâncovenească de la baza Colinei Bucuriei (a doua oprire);
Orele 18:05-18:20 – sosire la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va sfinți icoana praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim”, va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și va adresa un cuvânt de învățătură.
Procesiunea religioasă de Florii pentru catolici, programată duminică
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, postat pe site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, procesiunea va începe de la ora 15:00, la Biserica Franceză (Sacre Coeur – Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfințire a ramurilor, și se va încheia la Catedrala Sf. Iosif.
La sfârșitul procesiunii se va celebra Sfânta Liturghie solemnă de Florii, prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.
Duminica Floriilor celebrează intrarea solemnă a lui Isus Cristos în Ierusalim, eveniment în amintirea căruia are loc procesiunea credincioșilor pe străzile orașului.
Ce sărbătorim de Florii
De Florii sărbătorim Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, un eveniment important din calendarul creștin ortodox, care are loc cu o săptămână înainte de Paște.
Potrivit Evangheliilor, Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un asin, fiind întâmpinat de mulțimi de oameni care îl salutau cu ramuri de finic și strigau „Osana!”. Acest gest simbolizează recunoașterea Sa ca Mesia. Oamenii au așternut hainele pe jos, în semn de respect, și L-au primit ca pe un rege, dar unul pașnic, nu războinic.
Sărbătoarea de Florii mai este cunoscută și ca Duminica Floriilor și marchează începutul Săptămânii Patimilor, ultima săptămână din viața pământească a lui Iisus.
În tradiția populară românească, Florii mai este și o sărbătoare a naturii, asociată cu înflorirea pomilor și cu renașterea. În această zi, poartă nume de flori toți cei care au prenume precum Florin, Florina, Violeta, Crin, Margareta, etc.