Seria de pericole din social media devine din ce în ce mai sofisticată. Potrivit sondajelor din ultimul timp, adolescenții au devenit victimele zeității pe nume „Cum arăți”, care dictează faptul că fizicul este de importanță supremă.
Aproape toată lumea vorbește despre efectele negative ale rețelelor sociale în ceea ce privește felul în care ne percepem, din punct de vedere fizic. Potrivit specialiștilor social media poate distrugee – în acest caz, stima de sine și poate distorsiona profund simțul realității.
Cercetătorii de la Kings College vorbesc, spre exemplu, despre faptul că perfecționismul mediază asocierea dintre presiunea din social media resimțită de femeile tinere adulte și simptomele dismorfice corporale. Tulburarea dismorfică corporală este caracterizată de obsesia pentru un defect fizic imaginar sau preocuparea excesivă în legătură cu un defect fizic minor. Adică exact la ce ne ajută, și alimentează până la urmă, acele unelte de perfecționare pentru a arata „cum trebuie” în mediul online.
De dată recentă, un studiu realizat de Acnemy – un brand cosmetic anti-acnee a relevat date în plus, pe lângă cele de care e interesată de fapt compania – cum se întâmplă de obicei cu date de acest gen, scoase pe piață de branduri. Respectiv, în cazul de față, datele legate de cât de interesați pot fi tinerii români de produsele care să le combată acneea (acolo unde este cazul), sunt secondate și de informații îngrijorătoare.

Foto Instagram
Social media inluențează stima de sine
Astfel, cercetarea realizată în perioada iulie-septembrie 2024, pe un eșantion de tineri cu vârste între 12 și 20 de ani, evidențiază și faptul că generațiile Z și Alpha sunt afectate de standardele de frumusețe promovate în mediul online. 69% dintre respondenți au recunoscut că simt anxietate și neîncredere în sine din cauza presiunii legate de aspectul fizic pe care o resimt pe rețelele sociale, în special pe platforme precum Instagram și TikTok, care sunt cele mai utilizate. 64% dintre reprezentanții geneerațiilor menționate evită să posteze fotografii fără a folosi filtre, de teama comentariilor negative. Numai 7% dintre tineri au afirmat că social media nu le afectează încrederea în sine, în timp ce peste o treime dintre respondenți consideră că stima de sine le este influențată negativ.
Cel mai îngrijorător: 19% dintre tineri au declarat că s-au gândit să apeleze la intervenții estetice din cauza standardelor ridicate impuse de social media. În martie 2022, un raport al Proiectului Dove Self-Esteem, care a constat într-un sondaj în rândul a peste 1.000 de fete cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani despre standardele de frumusețe de pe rețelele sociale a ajuns la „rezultate” asemănătoare: 1 din 2 fete a spus că sfaturile toxice de frumusețe de pe rețelele sociale cauzează o stimă de sine scăzută…
Toate acestea în timp ce dovezile arată că standardele de frumusețe pot afecta sănătatea mintală individuală. Rețelele de socializare, televiziunea și filmul pot prezenta standarde de frumusețe nerealiste și pot crea presiune pentru ca oamenii să arate într-un anumit fel, notează MedicalNewsToday.
Presiune mare pe cum arăți
Standardele de frumusețe din societate le spun oamenilor cum „ar trebui” să arate. Cu toate acestea, odată cu inundarea mass-media în societatea actuală, există o presiune mai mare pentru oameni, în special femeile tinere, să arate într-un anumit fel și să aibă un anumit tip de corp. Această presiune poate afecta sănătatea mintală a indivizilor. Poate duce la un risc crescut de stima de sine scazuta, imagine corporala negativă, tulburări de alimentație și depresie.
În ceea ce privește standardele corporale nerealiste în mass-media nu reprezintă, din păcate, nimic nou. De la figura de clepsidră cu o talie mică la care aspirau femeile în timpul epocii de aur a Hollywood-ului până la silueta slabă „băiețească” care a fost idealizată în anii 1960, filmul și televiziunea ne-au afectat întotdeauna stima de sine și încrederea în corp, creând o cultură a comparației.
În timp ce rețelele de socializare au sporit cu siguranță imaginile diverse și „incluzive” pe care le consumăm zilnic, combinația de editare și poze inteligente, filtre și așteptarea de a arăta mereu șlefuit a cimentat, din păcate, legătura dintre rețelele sociale și standardele de frumusețe nerealiste.
Identificarea sfaturilor toxice de frumusețe de pe social media, prioritară
Deci, ce putem face pentru a ne asigura că sentimentul de valoare și stima de sine rămân intacte atunci când interacționăm cu rețelele sociale? Generațiile Z sau Alpha, dar și cei din generațiile „mai vechi”.
Modul în care sunt folosite rețelele sociale, mai degrabă decât rețelele sociale în sine, reprezintă ceea ce afectează stima de sine, spun specialiștii. Prin urmare, fiți foarte conștienți de modul în care vă petreceți timpul pe platformele sociale și încurajați-vă copiii și adolescenții să facă același lucru. Identificarea sfaturilor toxice de frumusețe constituie un prim pas excelent pentru combaterea oricărui impact negativ pe care îl pot avea rețelele sociale asupra ta sau asupra celor dragi.
Un prim pas util este să aflați cum pot influența rețelele sociale imaginea corporală. Curățați-vă feedul și fiți stricți cu privire la conturile și postările care normalizează standardele de frumusețe nerealiste.
Citiți și: Rețeta de frumusețe a bunicii, desființată de o prezentatoare TV /VIDEO