Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre opțiunile pe care le au românii pentru alegerile prezidențiale din 2024 și a făcut o caracterizare a posibililor candidați pentru Cotroceni. De asemenea, a declarat și ce ar alege el, dacă ar avea opțiunile Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.
Pe cine votează Băsescu la prezidențiale
Întrebat pe cine ar vota dintre Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană la prezidențiale, Băsescu a declarat că, în cazul în care aceștia ar fi variantele, nu ar merge la vot. „Ciolacu, Ciucă sau Geoană, nu mă duc la vot. Niciunul dintre ei”, a răspuns fostul președinte.
Băsescu, despre Ciucă: ”Să stea să-și mănânce pensiile speciale”
Despre Nicolae Ciucă, Băsescu a emis opinii dure, sugerând că generalii ar trebui să se retragă din politică, exprimându-și neîncrederea în capacitatea lor de a gestiona aspecte politice complexe.
„Dacă nu se produce un cutremur după locale, va fi probabil Ciolacu și generalul Ciucă, deși eu nu am încredere, România a mai fost condusă de generali, a avut Revoluția în care generalii au fost băgați până peste cap, a avut în Al Doilea Război Mondial cu general conducător, deci generali ar fi bine să stea la locul lor și să lase politica pentru politicieni. Să stea să-și mănânce pensiile speciale și să lase politica pentru politicieni. Mă gândesc că liberalii au și varianta Emil Boc, care stă mult mai bine în sondaje. Eu m-aș uita la oameni cu performanță politică în PSD sau PNL. Părerea mea e că au candidatul și îl ocolesc. Dacă Iohannis încă ține sub control PNL-ul și vrea să fie Ciucă, Ciucă va fi.”, a afirmat Băsescu.
Băsescu, despre Ciolacu: ”E un merticar, e o făcătură”
Cât despre Marcel Ciolacu, liderul PSD, Băsescu a fost și mai critic, caracterizându-l drept un „merticar” care manipulează situațiile.
„Am crezut că Marcel Ciolacu e un om bun, dar când am văzut ce a făcut pentru locale, m-am lămurit că e o făcătură. Ciolacu e un merticar care le învârte, le întoarce, le zăpăceşte. Merticării d-astea provinciale cu care vii la Bucureşti, că aşa ai văzut tu că se face acolo la Buzău. La Bucureşti nu se face tot aşa. Se face altfel, mai ales că aici sunt sectoarele care trăiesc zi de zic în parteneriat şi PSD şi PNL au primarii la sectoare. Ei se întâlnesc zilnic. Organizaţia de Bucureşti e extrem de puternică. N-ai cum să vii să îi plantezi un candidat adus peste noapte. Deci cred că a greşit Ciolacu”, a mai spus Băsescu.
Băsescu, despre Geoană: ”L-am bătut cum l-am prins”
În legătură cu Mircea Geoană, fostul președinte a comentat că acesta nu are susținerea necesară pentru a câștiga alegerile prezidențiale pe cont propriu.
„Este evident că va candida, marea problemă e dacă va găsi un partid pentru că individual, pe cont propriu, nu va reuși să câștige prezidențiale. Nu are mașinăria de partid și nu va intra în turul 2. Pe Mircea Geoană l-am bătut de două ori. O dată la Primăria Capitalei, o dată la prezidențiale, îi știu povestea cum i s-au furat lui alegerile în 2009 pe care o repetă toți cei care au fost împotriva mea. În 2009 era aliniată împotriva mea toată mass-media, excepție B1 TV. Toți erau împotriva mea și nu-și pot explica cum a funcționat criteriul că nimeni nu poate câștiga un război cu presa. Uite că se poate, în 2009 s-a demonstrat că se poate. Nu avea cum să se fure alegerile în favoarea mea pentru că în secțiile de votare erau toate partidele reprezentate și toate erau împotriva mea, eu aveam unul singur. S-a dovedit că mie mi se furaseră câteva voturi la cele anulate. Deci, povestea asta cu Geoană a câștigat în 2009, pe Geoană l-am bătut cum l-am prins. A fost o greșeală că după ce l-am bătut la Capitală, să se bage și la prezidențiale împotriva mea. Nu aș aduce ca argument funcția importantă la NATO până când nu aș avea certitudinea că a fost propus de statul român. Nu știu cine l-a propus, dar eu nu l-am propus. Nu cred că a fost propus de o instituție a statului român”, a mai spus Traian Băsescu, la Digi24.
Pe lângă criticile aduse candidaților, Traian Băsescu a făcut și câteva observații generale despre peisajul politic și alegerile prezidențiale. A subliniat importanța unui candidat cu performanțe politice solide și și-a exprimat îndoiala că actualii posibili candidați sunt potriviți pentru funcția de președinte al țării.