Dedicație și Pasiune: Cheia Longevității la Catedră
Profesorul doctor inginer Păun Antonescu, o figură emblematică în domeniul mecanismelor și roboților, își continuă misiunea educațională la Universitatea Politehnica din București. Cu o carieră impresionantă de 64 de ani, profesorul Antonescu a devenit un model de urmat pentru generații de studenți și colegi de catedră.
Secretele Longevității: Interviu cu Profesorul Antonescu
Într-un interviu exclusiv, Prof. Dr. Ing. Păun Antonescu dezvăluie că echilibrul și moderația sunt esențiale pentru o carieră îndelungată. “Nu am pierdut nopți, nici măcar când eram student nu am fost la club,” spune profesorul, subliniind că pasiunea pentru studiu și dedicarea pentru studenți sunt pilonii succesului său.
Interviu:
Reporter: Domnule Profesor Antonescu, cu o carieră impresionantă de 64 de ani în domeniul mecanismelor și roboților, care considerați că este cheia longevității dumneavoastră în acest domeniu?
Prof. Dr. Ing.Antonescu: “Cred că o anumită cumpătare cum se folosește în popor, de a face lucrurile cu măsură.Secretul longevității la catedră a fost aceasta pasiune pentru studiu, aceasta dăruire pentru studenți.”
Reporter: Cum a evoluat relația dumneavoastră cu studenții și doctoranzii de-a lungul anilor și ce sfaturi aveți pentru tinerii cercetători? Ați fost un profesor drastic?
Prof. Dr. Ing.Antonescu: “Nu m-a caracterizat niciodată să fiu un profesor drastic, dar nici să fiu așa moale. Am încercat întotdeauna să câștig respect raportându-mă la profesorii mei pe care i-am avut ca și model, profesorul Covaci de la Timișoara, profesorul Moroș de la Cluj și bineînțeles mentorul meu profesorul Nicolae Manolescu de la Politehnica București.
Reporter: Studenți de notorietate ați avut?
Prof. Dr. Ing.Antonescu: Da, pot să spun studenți ca Videanu care a ajuns un cunoscut om politic, primar al Capitalei și om de afaceri, pe Miron Mitrea liderul sindical și fost Ministru al Transporturilor, Liviu Dragnea precum și pe omul de afaceri Viorel Micula.
Reporter: Cum era Adriean Videanu ca student?
Prof. Dr. Ing.Antonescu: “Videanu a fost un student de la bun spre foarte bun, la mine a luat la timpul respectiv nota 8, ceea ce înseamnă că a fost foarte bun. De asemenea îmi aduc aminte de Miron Mitrea care a fost mai puțin pregătit așa, la mine a luat examenul în toamnă. Liviu Dragnea, fost coleg cu Videanu, nu a ieșit în evidență în timpul facultății în mod deosebit, poate de aceea nu mi-l aduc aminte, l-am căutat în caietul meu de însemnări și nu l-am găsit. E un semn de întrebare despre care nu vreau să comentez foarte mult. Îmi aduc aminte în mod deosebit de Viorel Micula pe care l-am reîntâlnit la aniversările de 30 și 40 de ani de la absolvire. Aveam de asemenea un student deosebit Geamănu îmi amintesc că îl chema, șef de promoție de care îmi amintesc cu placere.”
Reporter: Ce sfaturi le dați tinerilor studenți?
Prof. Dr. Ing. Antonescu: Să dedice cât mai mult timp pentru pregătirea lor, să stăpânească mai ales anumite programe de calcul în domeniul acesta ingineresc. Dar în primul rând trebuie să existe o pasiune pentru această carieră și abia mai apoi o înțelegere a fenomenului.
Mentorat și Impact: Perspectiva Colegilor
Conf. Dr. Ing. Liviu Marian Ungureanu și Conf. Dr. Ing. Iulian Alexandru Tabără, foști studenți și acum colegi de catedră, își exprimă admirația și recunoștința pentru influența pozitivă a Profesorului Antonescu asupra carierelor lor. “A fost un mentor deplin,” afirmă Ungureanu, în timp ce Tabără îl descrie ca un exemplu de dăruire și profesionalism.
Continuitatea Pasiunii: Ovidiu Antonescu despre Tatăl său
Conf. Dr. Ing. Ovidiu Antonescu, fiul și continuatorul pasiunii Profesorului Antonescu, împărtășește cum a fost să crească în umbra unei figuri atât de eminente. “A fost și va rămâne un model pentru mine,” spune Ovidiu, evidențiind calitățile tatălui său care l-au inspirat în propria carieră didactică.
Un Model de Perseverență
La venerabila vârstă de 84 de ani, Profesorul Antonescu continuă să inspire și să ghideze tinerii cercetători, fiind indrumător pentru trei lucrări de doctorat. Comunitatea academică îi urează multă sănătate și mulți ani de activitate fructuoasă.
Păun Antonescu rămâne un simbol al dedicației neclintite și al excelenței în educația tehnică. Prin contribuția sa remarcabilă, a lăsat o amprentă profundă asupra domeniului mecanismelor și roboților, modelând viitorul prin educație și cercetare. Mulți ani înainte, domn profesor!
CITIȚI ȘI: INTERVIU EXCLUSIV Andra Pintican, despre evoluția muncii (oficiuldestiri.ro)