La trecerea dintre ani, Patriarhul Daniel ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate anul 2025. „În Iisus Hristos fiecare an este un an al mântuirii, îndreptat spre viaţa veşnică”. De asemenea, să pomenim în rugăciunile noastre şi pe toţi românii din afara României.
În cuvântare la trecerea dintre ani, Patriarhul Daniel ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate anul 2025. „Creştinul este chemat să sfinţească locul şi timpul pe pământ, pentru a intra în Împărăţia cerurilor”, se arată în cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). „În Iisus Hristos fiecare an este un an al mântuirii, îndreptat spre viaţa veşnică”, a transmis Patriarhul Daniel. Cuvântul Patriarhului a fost citit de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, Timotei Prahoveanul, la slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos de binecuvântare a Noului An 2025, de la Catedrala Patriarhală.
Patriarhul Daniel, cuvântare la trecerea dintre ani
Patriarhul Daniel, cuvântare la trecerea dintre ani: „Am trecut din anul 2024 în anul 2025 aducând mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El şi ne-am rugat să binecuvinteze cununa Anului Nou cu bunătatea Sa. Cununa anului înseamnă coroana anului, iar anul se încununează dacă este trăit ca dar primit de la Dumnezeu şi făcut roditor prin rugăciune şi fapte bune. De aceea, se cuvine ca, acum, la cumpăna dintre ani, să ne gândim mai mult la ceea ce înseamnă darul timpului vieţii pământeşti prezente, ca timp de pregătire pentru viaţa eternă din Împărăţia cerurilor.”.
„În Iisus Hristos fiecare an este un an al mântuirii, îndreptat spre viaţa veşnică”
Patriarhul Daniel, cuvântare la trecerea dintre ani: „Conform hotărârii Sfântului Sinod nr. 630 din 17 februarie 2011, la Slujba ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani se citește Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, deoarece la 1 ianuarie sărbătorim Tăierea împrejur și punerea numelui Pruncului Iisus, care înseamnă „Dumnezeu mântuieşte” sau „Dumnezeu este mântuitor”. Hristos Domnul a primit numele de Iisus la opt zile după naştere (cf. Luca 2, 21), iar cifra opt simbolizează veşnicia. Deci, în Iisus Hristos fiecare an este un an al mântuirii, îndreptat spre viaţa veşnică (cf. 2 Corinteni 6, 2).”.
Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă
Patriarhul Daniel, cuvântare la trecerea dintre ani. „Creștinul rugător nu se teme de moartea trupească, deoarece aceasta este doar o trecere sau o mutare, iar Iisus este viaţa noastră de după moarte. De aceea, Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate, fiecare clipă a vieţii prezente, preţuind-o ca pe o şansă divină a răscumpărării timpului pierdut când n-am săvârşit nicio faptă bună sau ca timp al ridicării din păcat prin pocăinţă, dar mai ales ca timp de rodire şi înmulţire a darurilor primite de la Dumnezeu. Astfel, Iisus este liniştea noastră la judecata Sa cu fiecare dintre noi.”.
2025, Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române
Patriarhul Daniel, cuvântare la trecerea dintre ani. „Anul 2024, pe care l-am încheiat, a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, şi ne-am străduit să sfinţim clipele timpului nostru prin intensificarea îngrijirii celor aflați în suferință sufletească și trupească. Anul acesta, 2025, a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Această aniversare nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o chemare la recunoștință față de înaintașii noștri și reflecție asupra rolului Bisericii noastre în viața poporului român.”.
Patriarhul Daniel: „Să pomenim în rugăciunile noastre şi pe toţi românii din afara României”
Patriarhul Daniel, cuvântare la trecerea dintre ani. „Să pomenim în rugăciunile noastre şi pe toţi românii din afara României, ca să păstrăm, cu multă iubire frăţească, unitatea de credinţă şi de neam!Să cultivăm pacea inimii noastre primită de la Hristos, prin rugăciune şi fapte bune, şi să ne rugăm pentru pacea între popoare! Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Împăratul veacurilor, să binecuvinteze anul în care am intrat, să ne dăruiască credinţă statornică şi timp de pocăinţă, vieţuire sfântă, cu fapte bune, precum şi îmbelşugarea roadelor pământului, spre slava Preasfintei Treimi şi a noastră mântuire! La mulţi şi binecuvântaţi ani!”.
CITIȚI ȘI: Patriarhul Daniel: Ce îi putem oferi noi Pruncului Iisus?