O investigație făcută de jurnaliștii de la Recorder arată încă odată cât de periculoase sunt acele pastile de slăbit promovate pe rețelele de socializare de către persoanele care nu au competențe medicale.
Pe TikTok este promovat în zeci de postări suplimentul alimentar Lipovon, un supliment în care persoanele își pun speranța că le vor scăpa de kilogramele în plus. Însă, jurnaliștii sursei citate au descoperit că pe eticheta pastilelor de slăbit nu este menționat faptul că acestea conțin sibutramină, o substanță inclusă în familia amfetaminelor.
Pastile de slăbit cu sibutramină
Multe femei s-au prezentat la camera de gardă cu reacții adverse, cum ar fi palpitații, picioare inflamate, vânătăi sau slăbiciuni musculare. Lipovonul a devenit viral pe internet din cauza persoanelor care susțin că au slăbit multe kilograme. Concret, este vorba de o cură care trebuie ținută mai multe luni, iar cine vrea să scape de kilogramele în plus trebuie să ia o pastilă pe zi și să consume între 2,5 și 3 litri de apă.
Jurnaliștiii Recordeau obținut mărturii de la mai multe cliente care le-au povestit că în timp ce au ținut cura cu respectivele pastile de slăbit au suferit complicații precum: picioare inflamate, palpitați, migrene puternice, slăbiciuni musculare, vânătăi, senzaie de paralizie a membrelor.

Sibutramina, interzisă în UE din 2010
O femeie a renunțat la cura cu Lipovon când a văzut o postare pe internet în care o altă femeie a susținut că soțul ei a murit după ce a luat timp de șase luni aceste pastile de slăbit. Produse în Mexic, pe flacoanele pastilelor nu este menționată și faptul că acestea conțin și sibutramină. Producătorul menționează doar ingredientele naturale.
După o serie de teste, autoritățile din Spania, Țările de Jos și Belgia au transmis o serie de alerte sanitare pentru Lipovon. Uniunea Europeană a interzis încă din 2010 sibutramina în procesul de fabricare a pastilelor.
Substanța este recunoscută pentru că taia pofta de mâncare, însă vine la pachet cu o serie de efecte adverse: crește riscul de apariție al infarctului miocardic și al accidentelor vasculare cerebrale, dar poate duce și la depresii grave, scriu jurnaliștii Recorder, care au cerut și opinia a mai multor medici specialiști.