back to top
spot_img

Paștele ortodox, la 5 săptămâni după cel catolic. Preot: „Este o problemă calendaristică”

Această diferență de cinci săptămâni între cele două date reprezintă cea mai mare distanță posibilă între Paștele Catolic și cel Ortodox, dar fenomenul nu este nou.

Paștele Catolic a fost sărbătorit în acest an pe data de 31 martie, cu mai mult de o lună mai devreme decât Paștele Ortodox, care va fi pe 5 mai. Această diferență de cinci săptămâni între cele două date reprezintă cea mai mare distanță posibilă între Paștele Catolic și cel Ortodox, dar fenomenul nu este nou.

3 aprilie 2024 Paștele ortodox, la 5 săptămâni după cel catolic. Preot: „Este o problemă calendaristică” - Foto: Pexels
Paștele ortodox la 5 săptămâni după cel catolic Preot Este o problemă calendaristică Foto Pexels

Preot: „Este o problemă calendaristică”

Preotul dr. Radu Garbacea a explicat de ce se ajunge la o astfel de diferență și cum s-a format această situație particulară.

„Aceeași diferență de timp am avut-o și în anii 1964, 1967, 1978 sau 1983, și o vom avea din nou în 2027. Explicația este simplă: această amânare a Paștilor la ortodocși se datorează celor două variante ale calendarului (cea îndreptată și cea neîndreptată) care sunt folosite în prezent în lumea ortodoxă. Este deci vorba de o problemă calendaristică”, a explicat preotul pentru Turnul Sfatului.

Formula după care se calculează data Paștelui

Potrivit preotului, formula după care se calculează data Sfintelor Paști a fost stabilită în cadrul primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 d. Hr. Aici s-au precizat normele pentru calculul datei Paștilor, iar acestea sunt:

  • Paștile se vor serba totdeauna duminica;
  • Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară;
  • Când 14 Nisan (sau prima lună plină de după echinocțiul de primăvară) cade duminica, Paștile va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paștile iudeilor, dar nici înaintea acestuia.

„Dacă această regulă pentru serbarea Paștilor a rezolvat problema datei acestei mari sărbători, problema calendarului, adică diferența de timp cu care anul calendaristic depășea pe cel astronomic, a rămas”, a continuat preotul Garbacea.

Preot: „Ziua este numerotată diferit în cele două calendare întrebuințate azi”

Preotul a adăugat că, pentru a înlătura dezacordul dintre diferitele Biserici ortodoxe și pentru a menține o unitate ortodoxă în serbarea Paștilor, Bisericile ortodoxe care au adoptat calendarul îndreptat au stabilit, în anul 1927, ca Paștile să fie serbat în toată creștinătatea ortodoxă după pascalia stilului vechi.

„Cu toate că sărbătorim Paștile cu toții în aceeași duminică, ziua este numerotată diferit în cele două calendare întrebuințate azi, din cauza celor 13 zile cu care calendarul neîndreptat a rămas în urmă”, a concluzionat preotul.

author avatar
Raluca Dan Redactor
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...