Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a organizat miercuri ultima sa conferinţă din Capitală. Peste două zile îşi va încheia mandatul și, potrivit declarațiilor sale, îşi ia rămas bun de la România cu greu, o ţară de care este îndrăgostit, la fel ca regele său.
Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: „Am fost foarte bucuros să fiu în România. Bucureştiul este oraşul în care am trăit opt ani, iar în Londra doar patru. Deci am o relaţie cu această ţară care este destul de semnificativă”, spune Andrew Noble.
Povestea diplomatului englez, care s-a implicat în procesul de aderarare a României în UE și NATO, este fascinantă.
A venit prima oară în România în urmă cu 40 de ani, ca ataşat de presă
Andrew Noble a venit prima oară în România în urmă cu 40 de ani, ca ataşat de presă şi a revenit 35 de ani mai târziu, în 2018, ca ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A câştigat repede simpatia tuturor, pentru că vorbeşte limba română, a adoptat şapte urşi din Rezervaţia din Zărneşti, a învăţat să facă sarmale şi cozonaci.
Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: „Nu am fost trimis aici ca ambasador, eu am luptat să vin și voi pleca cu un bilet de întoarcere”, a mai adăugat Noble.
„Ce o să vă lipsească după ce plecați din România?”
Îi vor lipsi „soarele, oamenii foarte deschişi şi calzi, care vor ca oaspeţii lor să plece cu un gând bun”. „Nu poţi petrece cinci ani în România fără să devii dependent de smântână”, a mărturisit el, în cadrul conferinţei de presă.
Da, o să îi lipsească smântâna pe care a descoperit-o aici, în țara în care, în comunism, a îngheţat de frig, la fel ca românii, a experimentat lipsa alimentelor şi cozile, şi în care ştia că a fost urmărit de Securitate. O ţară pe care a regăsit-o altfel în 2018 şi care este schimbată în 2023.
„România în care am trăit în anii ’80 şi România de acum parcă nu sunt aceeaşi ţară. Dincolo de aparenţe, clădirile care sunt aceleaşi, peisajele rurale care nu s-au schimbat neapărat, tot ce are de-a face cu oamenii s-a schimbat. În anii ’80 cea mai mare problemă era că românilor nu le era permis să vorbească cu străinii, decât dacă aveau aprobare de la Securitate. Iar noi nu voiam să facem probleme românilor de rând vorbind cu ei, pentru că ştiam că vor avea probleme din cauza noastră„, a afirmat ambasadorul. În acele timpuri, a spus el, cea mai mare problemă era încrederea – „teama tuturor era că celălalt poate fi un informator”, a mai mărturisit Noble.
„S-au schimbat relațiile între țările noastre. Am semnat în acest an patreneriat strategic, al treilea, care este reînnoit. Am început dialogul nostru anual bilateral, am semnat un memorandum în plan de apărare, avem și un acord important asupra traficului uman”, punctează el.
În mandatul său, comerţul dintre România şi Marea Britanie a ajuns la 10 miliarde de euro. Iar companiile britanice descoperă oportunitățile de afaceri. În timp ce 1000 de militari britanici contribuie la securitatea țării noastre, având în vedere războiul din Ucraina.