Potrivit unui studiu recent, în cele mai mari două orașe din Canada se înregistrează aproximativ 1.100 de decese premature pe an cauzate de poluarea aerului datorată particulelor ultrafine (UFP) emise de transporturi și industrii. Acest lucru ar trebui să determine autoritățile să ia măsuri pentru a reduce aceste emisii nocive și a proteja viața cetățenilor.
Potrivit profesorului Scott Weichenthal de la Universitatea McGill din Montreal, aceste particule “extrem de mici” pătrund adânc în plămâni și în sângele nostru. Și ceea ce este îngrijorător este faptul că ele nu sunt reglementate suficient.
Un studiu arată că poluarea aerului poate crește riscul de boli
Un expert avertizează că aceste substanțe pot fi “nocive” și pot contribui la apariția bolilor de inimă, plămâni și unele tipuri de cancer. Acesta a realizat primul studiu de acest gen în Canada.
Alături de alți cercetători de la universități canadiene, el a analizat nivelurile de poluare a aerului din anumite cartiere din Montreal și Toronto în perioada 2001-2016, care combinat găzduiesc peste 1,5 milioane de adulți.
Studiile în Europa au arătat că sectoarele situate în proximitatea drumurilor principale, aeroporturilor și stațiilor de triaj prezintă o concentrație mai ridicată de particule ultrafine. Acest lucru este valabil și pentru locațiile din România care se află în aceste zone.
Pentru a determina posibila legătură între rata de expunere și riscul de deces, cercetătorii au aplicat metode statistice specifice. Acest lucru le-a permis să obțină o imagine mai clară asupra relației dintre aceste două factori importanți.
Particulele ultrafine din aer cresc riscul de moarte neașteptată
Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, locuitorii din zonele expuse pe termen lung la particule ultrafine prezintă un risc cu 7% mai mare de a muri neașteptat decât cei din alte zone.
După analizarea datelor, se ajunge la concluzia că este necesar să se introducă măsuri de reglementare care să vizeze particulele poluante în scopul combaterii poluării aerului în zonele urbane. Scott Weichenthal subliniază importanța reglementărilor urgente în această privință.
Particulele ultrafine, care au un diametru mai mic de 100 de nanometri (de 1.000 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman), pot fi considerate nocive pentru sănătatea noastră. Ele pot pătrunde în corp și pot cauza probleme serioase, dar nu sunt încă reglementate oficial.
Chiar dacă sunt mai puţin cunoscute decât fraţii lor mai mari, PM10 şi PM2,5, UFP-urile (particule ultrafine) au un impact grav asupra sănătăţii umane. Deşi efectele lor nocive au fost dovedite ştiinţific, este important să ne educăm cu privire la aceste particule şi la modul în care ne pot afecta sănătatea.
Primul studiu care analizează dimensiunile particulelor ultrafine subliniază riscurile
Potrivit lui Scott Weichenthal, acest nou studiu este probabil primul care ia în considerare variațiile de dimensiune ale particulelor ultrafine și impacturile diferite pe care acestea le au asupra sănătății.
Cercetătorul canadian a adăugat că studiile anterioare care nu au luat în considerare acest aspect ar putea să fi subestimat amploarea riscurilor pentru sănătate. Prin urmare, este important ca mai multe studii să fie realizate pentru a evalua aceste riscuri și a lua măsuri corespunzătoare pentru protejarea sănătății populației.
CITIȚI ȘI: E-commerce în România: Spre 10 miliarde de euro în 2025. Ce-ar putea merge prost?